Positieve en negatieve berichten over de oliemarkt hebben elkaar aardig in evenwicht gehouden deze week. De Brent-notering bewoog daarom vooral zijwaarts en spelers op de markt blijven vooralsnog afwachtend. Dat terwijl er voor zowel een daling van de olieprijs als voor een stijging argumenten zijn aan te voeren.
De koers van Brent ruwe olie is de hele week in de buurt van de $110 per vat gebleven. Maandag 16 mei piekte de prijs op $114,24 per vat en woensdag 18 mei zette de Brent-notering de laagste prijs van de week neer: $109,18 per vat. De markt kiest daarmee geen richting, maar beweegt vooral zijwaarts. De laatste dagen beweegt de notering voor Brent olie wel weer richting de pieken van de laatste weken.
Een dreigende boycot van de EU op Russische olie en het afschalen van de coronamaatregelen in China zou de olieprijs op kunnen drijven. Dat effect blijft uit door zorgen over de economische groei en de maatregelen van de Amerikaanse centrale bank en de signalen die deze uitzendt. Verschillende analisten noemen $120 per vat als voorlopige bovengrens van de olieprijs. Daarbij wordt wel gewaarschuwd dat als de EU daadwerkelijk een boycot instelt en China alle restricties rondom corona intrekt, die grens heel snel hoger kan komen te liggen. Die kans wordt overigens niet heel groot geacht. Een volledig Europees embargo op Russische olie lijkt niet waarschijnlijk door felle weerstand van verschillende lidstaten. Inwoners van Shanghai mogen voor het eerste in twee maanden weer naar de supermarkt, maar hier verwachten bronnen niet dat op korte termijn alle maatregelen worden ingetrokken en het openbare leven volledig zal worden hervat.
Voorlopig evenwicht
Een scherpe daling van de olieprijs ligt ook niet in de lijn der verwachting van analisten. De hoge inflatie en stijgende rente zijn niet gunstig voor de economische groei. Hoewel verschillende economen waarschuwen voor een dreigende recessie, hoeft dat niet meteen te betekenen dat de vraag naar olie en daarmee de prijs inzakt. Enkele analisten trekken de vergelijking met 1990 en 2001 en verwachten eerder een 'zachte landing' en niet van een schok in de olieprijs zoals in 2007 (de kredietcrisis) of 2020 (coronacrisis). Een kleine daling in de vraag naar olie of een mindere snelle groei zou kan makkelijk worden opgevangen volgens deze analisten. De Opec+leden hebben namelijk nu al moeit hun quota vol te leveren. De oliemarkt is opzoek naar een evenwicht lijkt dat voorlopig even gevonden te hebben.
De dieselprijs heeft in tegenstelling tot de stabiele prijs voor ruwe olie wel een stap terug gedaan. Van €152,25 per 100 liter op maandag is de prijs gedaald naar €146,37 per 100 liter vandaag (vrijdag 20 mei). Dat is de laagste prijs in een maand tijd. Volgens enkele experts speelt bij de lagere dieselprijs het uitblijven van een boycot op Russische olie een rol.