President Joe Biden wil dat Amerikaanse boeren de productie opvoeren nu door de oorlog in Oekraïne voedselzekerheid op het spel staat. Daarom verdubbelde hij deze week de subsidie naar $500 miljoen voor extra kunstmestproductie. Ook moedigt hij akkerbouwers in de VS aan om dit jaar een volgteelt in te zaaien.
Waar voorganger Donald Trump als de president van de Amerikaanse boer werd gezien, profileert Biden zich de laatste tijd ook behoorlijk als pro farmer. Ingegeven door de oorlog in Oekraïne, waardoor de voedselprijzen fors zijn gestegen. Het Witte Huis spreekt over een wereldwijde prijsstijging van 13%. Door in eigen land de voedselproductie op te voeren, wil de VS zijn verantwoordelijkheid in deze nemen.
Deze week bezocht de president een akkerbouwbedrijf in Illinois, geflankeerd door landbouwminister Tom Vilsack. Onderweg, in de Air Force One, richtte hij zich tot Vilsack: "Tom, verdubbel de subsidiepremie voor extra kunstmestproductie. Het is hard nodig, we kunnen nu geen risico nemen." Eerder al lanceerde Biden een subsidieprogramma van $250 miljoen hiervoor.
'Graanschuur van democratie'
De beschikbaarheid van kunstmest is prioriteit voor Biden, want dat is volgens hem de sleutel tot extra voedselproductie. De president heeft een belangrijke rol voor zijn land in gedachten met betrekking tot voedselproductie in de wereld. Boeren in de VS zijn volgens Biden de graanschuur - of de breadbasket op z'n Amerikaans gezegd - van de democratie. Daarmee deelt hij een sneer uit naar Rusland, dat samen met Oekraïne, ook wel de graanschuur van Europa wordt genoemd.
Naast de subsidie voor kunstmest roept de Amerikaanse overheid op tot een volgteelt. Hierdoor kan de (granen)productie worden verhoogd, zonder dat hier extra land voor nodig is. Op dit punt wringt de schoen, want nu komen akkerbouwers in veel county's met een volgteelt niet in aanmerking voor de zogeheten 'Crop Insurance'. Biden wil zodoende dat in 681 extra county's een volgteelt wordt gedekt.