Agrifoto

Nieuws Mechanisatie

Oorlog heeft grote gevolgen voor mechanisatiesector

4 Mei 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De oorlog in Oekraïne gaat bepaald niet ongemerkt voorbij aan bedrijven in de landbouwmechanisatiesector. Ruim 70% van de bedrijven in deze sector geeft aan grote tot zeer grote gevolgen te ondervinden van het conflict. Forse prijsstijgingen en langere levertijden van zowel machines als onderdelen worden als probleem genoemd.

Bovenstaande blijkt uit een enquête die brancheorganisatie Fedecom heeft uitgevoerd onder 200 leden-bedrijven. Afnemers en leveranciers hebben de prijzen sinds het begin van de oorlog flink zien stijgen. Prijsstijgingen van 20% tot 30% van de geplande leveringen zijn geen uitzondering. Dat zet de onderlinge relaties onder druk, aldus Fedecom. De onzekerheid bij klanten wordt ook groter en dat heeft gevolgen voor de investeringsplannen.

Van de mechanisatiebedrijven die hebben deelgenomen aan het onderzoek verwacht 77% dat de kosten met 10% tot 30% stijgen als gevolg van hogere prijzen voor machines, componenten en onderdelen. Ook de energiekosten komen hoger uit, volgens de deelnemers. Tegelijkertijd verwacht 70% van de ondervraagde landbouwmechanisatiebedrijven een omzetdaling tot 30% als gevolg van bijvoorbeeld vertraagde leveringen. Fabrikanten zijn overigens pessimistischer dan dealers. Uit de enquête blijkt verder dat niet verwacht wordt dat de gestegen kosten volledig kunnen worden doorberekend.

Maatregelen
Mechanisatiebedrijven en -fabrikanten zitten niet stil en nemen inmiddels wel maatregelen om de gevolgen van de langere levertijden en toegenomen prijzen op te vangen. De top-3 aan maatregelen: een indexatie van prijzen in de offertes opnemen, de looptijd van de offertes verkorten en het gesprek met de opdrachtgever aangaan. Zo'n 60% van de bedrijven die de enquête heeft ingevuld, wenst aanvullende maatregelen. Daarbij wordt gedacht aan transparantie in de kostprijsberekeningen, het gebruik van benchmarks en aanvullende afspraken in het uitbrengen van en het omgaan met offertes.

"De uitkomsten laten zien wat actueel in de mechanisatiepraktijk ook écht gebeurt, namelijk dat grondstofleveranciers, fabrikanten, dealerbedrijven en afnemers/gebruikers ieder een deel van de prijsstijgingen en vertragingen opvangen", meldt Gerard Heerink, directeur van Fedecom. "Dat valt ook te concluderen uit de dalende brutomarges van de machinefabrikanten en de dealerbedrijven over de afgelopen twee kwartalen. Hoewel leveranciers zich in verschillende bochten wringen om afnemers tijdig en tegen verantwoorde prijzen te bedienen, valt er op dit moment beperkt zekerheid te bieden."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden