Shutterstock

Achtergrond Oekraïne

'Oekraïense landbouw is te veel op export gericht'

26 April 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 3 reacties

Door de oorlog in Oekraïne staat voedselzekerheid weer hoog op de politieke agenda. Niet alleen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika maken regeringen zich zorgen over het veilig stellen van voldoende graan om de bevolking te voeden, ook in Oekraïne zelf zijn er zorgen over de voedselzekerheid. De oplossing om de voedselproductie in de benen te houden kan uit een verrassende hoek komen.

Bij Oekraïne denken we vooral aan grote bedrijfsmatige geleide voormalige kolchozen gefinancierd door (buitenlandse) investeerders. Het landbouwbeleid van de Oekraïense regering is ook vooral op deze bedrijven gericht en voor kleine en middelgrote bedrijven is nauwelijks aandacht. Sterker nog, boeren met minder dan 100 hectare worden niet eens als boer aangemerkt door de regering. Volgens Ecoruralis, dat 17.000 kleine boeren vertegenwoordigd, is dat niet terecht.

Grote bedrijven bieden geen zekerheid
Kleine agrarische bedrijven variërend in grootte van minder dan één hectare tot iets meer dan 100 hectare hebben 12% van het landbouwareaal in Oekraïne in gebruik volgens Ecoruralis. Daarop produceren ze 52,7% van de bruto binnenlandse landbouwproductie. Van de totale aardappelproductie komt 98% van deze relatief kleine bedrijven 86% van de groenten, 85% van het fruit en 81% van de melk. De grote agribedrijven bewerken ongeveer twee derde van het Oekraïense landbouwareaal. Door het uitbreken van de oorlog is het werk op veel van de - grotedeels door oligarchen gecontroleerde - bedrijven stil gevallen. "Niemand heeft het echt over wie er op de boerderij is gebleven", zegt Attila Szocs van Ecoruralis tegenover Euractiv. "Maar wie zijn degenen die nu in Oekraïne boeren, wie beheert de voedselzekerheid van het land? Dat zijn de kleine boeren die veel van deze voedingsmiddelen produceren en die nu op het land blijven en de bevolking daadwerkelijk voeden."

In tijden van vrede is de focus op de grote bedrijven misschien te rechtvaardigen volgens Mykola Pugachov, adjunct-directeur van het Oekraïense Instituut voor de Agrarische Economie. "Tijdens een crisis is het vooral belangrijk om de voedselzekerheid en efficiëntie van de particuliere boeren, de individuen te waarborgen", zegt Pugachov bij Euractiv. Het Oekraïense landbouwbeleid is gericht op de grote agrobedrijven en die produceren voor de export. Daarmee is Oekraïne in feite de export aan het subsidiëren volgens Szocs. Om de eigen voedselzekerheid veilig te stellen moeten volgens beide experts de kleine en microbedrijven meer betrokken worden bij het agrarisch beleid. "Daarmee creëer je werkgelegenheid op het platteland en draag je tegelijkertijd bij aan betere fysieke en financiële toegang tot agrarische goederen", volgens Pugachov.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
Zeeuw 26 April 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10898044/oekraiense-landbouw-is-te-veel-op-export-gericht]'Oekraïense landbouw is te veel op export gericht'[/url]
Dit was echt altijd onderbelicht
Abonnee
Vrij grof 26 April 2022
Dat gebeurt nu eenmaal, niet anders als toen ons land bezet werd.
Oekraïne is een groot land met onder normale omstandigheden een enorme oogst en die valuta uit export kan het land goed gebruiken.
De zon, de regen en de grond zijn er.
Alleen wat arbeid , meststoffen en machines en dan gaan met die banaan.
27 April 2022
Van de top 10 mais producenten in de wereld produceert Oekraïne 3% en Rusland bijvoorbeeld 1,8% van het totaal van deze top 10. Wel zijn de opbrengsten per hectare in Oekraine en Rusland veel lager dan bijvoorbeeld in Amerika.


De EU produceren +- 135 miljoen ton tarwe en Oekraïne +- 25 miljoen ton tarwe. China is nog altijd de grootste tarwe producent en staat een plek boven de eu. Oekraïne staat op de zesde plaats een plek boven het Midden-Oosten.
Oekraïne produceert iets minder dan 5% van het totaal van de tarwe die deze 10 grootste producenten produceren.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden