Het Gelders Landbouw Collectief dreigt de deelname aan het stikstofoverleg op te schorten als Gelderland geen ruimte krijgt van Den Haag voor een eigen aanpak. Ook is voor het collectief gedwongen opkoop en onteigening onbespreekbaar.
Het landbouwcollectief heeft een brandbrief overhandigd over het stikstofbeleid van het kabinet aan gedeputeerde Peter Drenth. Het collectief zit naar eigen zeggen eigenlijk dicht op een lijn met Drenth, die pleit voor een Gelderse aanpak. Er lijken echter weinig mogelijkheden om af te wijken van het Rijksbeleid.
Er moet snel duidelijkheid komen over welke ruimte de provincie krijgt, stelt het collectief. Het Gelders landbouwcollectief bestaat uit LTO Noord, de Nederlandse Melkvee Vakbond (NMV), de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), de Nederlandse Vereniging Pluimveehouders (NVP), het Gelders Agrarisch Jongeren Kontakt (GAJK), Agractie, FDF en Netwerk Grondig. Zij vinden dat het perspectief voor de landbouw op dit moment ontbreekt. "Het is hoog tijd voor zinvol beleid gebaseerd op gedegen gebiedsanalyses, met innovatie als volwaardige optie", stelt het collectief in een persbericht.
Perspectief voor de agrarische sector
Elementen uit de brandbrief zijn: een gedegen monitoring van de natuur, stoppen met een rigide toepassing van de Kritische Depositie Waarde (KDW), een snelle oplossing voor de PAS-melders en andere knelgevallen en perspectief voor de sector. Behoud van voldoende landbouwgrond speelt hierin volgens het landbouwcollectief een essentiële rol. Voor het collectief is gedwongen opkoop en onteigening onbespreekbaar.
In de brandbrief stelt de groep: "Op 1 april kwam minister Van der Wal met de Hoofdlijnenbrief. Die brief, het stikstofdebat op 6 april en alle uitspraken in de media en gesprekken, hebben bij ons nog meer onrust, onzekerheid, verbijstering en boosheid opgeroepen. Het steeds maar de veehouders als dé boosdoeners neerzetten en het maar blijven zwaaien met het opkoop- en onteigeningsmes: dat is niet de manier om met ons ondernemers en voedselmakers om te gaan. Ook het zonder enige onderbouwing blijven stellen dat de natuur op code rode staat en soorten aan het uitsterven zijn, ten gevolge van… altijd maar weer de stikstof afkomstig uit de veehouderij. Dit is bezijden de waarheid en geeft de veehouderij totaal geen enkel perspectief."
Het landbouwcollectief blijft in gesprek met de provincie, maar wil snel duidelijkheid over welke ruimte de provincie krijgt van Den Haag. Ook het vervolg van het hoofdlijnendebat zal het collectief in dit kader met belangstelling volgen. "Ontbreekt het ook na het vervolggesprek aan voldoende perspectief, dan zal de landbouw haar deelname aan de gebiedstafels (GGA's) in Gelderland opschorten."