De stemming onder de Duitse boeren in wisselend. Op de korte termijn zijn de economische vooruitzichten wat verbeterd, terwijl voor de langere termijn de stemming somber blijft. In de VS is er geen sprake van een opleving en zakte het vertrouwen onder boeren naar het laagste niveau sinds mei 2020, net na het uitbreken van de coronapandemie.
Dat blijkt uit de conjunctuurbarometer van het Deutscher Bauernverband (DBV) en de AG Economy Barometer van de Purdue universiteit en de CME Group. De Duitse boeren die aan het onderzoek hebben meegewerkt geven aan dat de actuele situatie verbeterd is ten opzichte van de vorige peiling in december. De index van de conjunctuurbarometer staat dan ook met 10,8 punten in maart 2 punten hoger dan in december. Ook de investeringsbereidheid van Duitse boeren is ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder iets verbeterd. Met name voor duurzame energie en machines zijn meer plannen. De animo om de investeren in bedrijfsgebouwen en stallen blijft achter. De liquiditeit is enigszins verbeterd maar 14% van de deelnemende bedrijven gaf aan dat ze krap of zeer krap bij kas zitten.
Voor de langere termijn zijn de Duitsers minder goed gestemd. Vooral veehouders en in iets mindere mate akkerbouwers die veel voergewassen telen, zijn somberder ten opzichte van de vorige peiling. Dat komt door de hoge prijzen voor kunstmest, energie en voer. Daar staan dan wel aanzienlijk hogere prijzen voor graan, melk en vlees tegen over.
Amerikaanse stemming verslechterd
Amerikaanse boeren zien weinig lichtpuntjes op het moment. Ook hier zijn het de hogere productiekosten die de stemmingen drukken. Anders dan hun Duitse collega's zijn de Amerikanen ook bezorgd over de beschikbaarheid van productiemiddelen. De toeleveringsketens waren door corona al flink verstoord en dat is door de oorlog in Oekraïne nog eens verergerd. Dat maakt de onzekerheid alleen maar groter. Bijna twee derde van de deelnemers aan de Ag Economy Barometer verwacht dat het belangrijkste effect van de oorlog in Oekraïne op de Amerikaanse landbouw is dat de productiekosten verder zullen stijgen. De investeringsplannen in machines en gebouwen vallen onder de Amerikanen lager uit in vergelijking met een jaar eerder. Ook het sentiment op de grondmarkt zwakt af. Na maanden waarin de prijzen vooral werden opgedreven is er nu een kleine correctie.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.