De euro is deze week weer behoorlijk verzwakt ten opzichte van de dollar. Kort na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne verzwakte de Europese munt ook al, maar daarna volgde herstel. Nu kiest de Euro opnieuw koers naar beneden. Wat is hiervan de oorzaak?
De euro/dollarkoers zakte begin deze week door de grens van $1,10 en staat daarmee nagenoeg gelijk aan het niveau van begin maart, toen de oorlog net was begonnen. Dit verzwakte de euro, terwijl de Zwitserse frank en de dollar juist in waarde aantrekken. Deze valuta's worden vaak gezien als veilige haven in turbulente tijden.
Fed voortvarender
De aanhoudende oorlog in Oekraïne oefent druk uit op de koers van de euro. Daarbij is de Amerikaanse Centrale Bank (Fed) voortvarender in het verhogen van de rente dan de Europese Centrale Bank (ECB). De Fed verhoogde de rente in maart met 0,25 procentpunt. Aanvankelijk stond een renteverhoging van 0,5 procentpunten gepland, maar door de oorlog was de centrale bank iets terughoudender. Toch is de verwachting dat de Fed ook in de komende maanden de rente verder gaat opschroeven.opschroeven. Daarbij heeft de Fed aangegeven de balans met $95 miljard te gaan afbouwen, wat een flinke verstrakking van het monetaire beleid betekent. Dit geeft de dollar steun.
Europese renteverhoging nog niet verwacht
Mogelijk dat de ECB ook spoedig de rente gaat verhogen om de snel stijgende inflatie te beteugelen. In Nederland kwam de inflatie over maart uit op bijna 10%, wat buitensporig hoog is. In andere lidstaten is eveneens sprake van geldontwaarding. Voor komende week donderdag (14 april) staat opnieuw een rentebesluit op de agenda. Als de ECB daadwerkelijk volgende week met een renteverhoging op de proppen komt, zou dat verrassend zijn. Tijdens de vorige vergadering in maart werd aangekondigd dat het opkoopprogramma in juli wordt gestopt en dat pas daarna begonnen wordt om de rente te verhogen. Alleen bij een daadwerkelijk renteverhoging verwachten economen dat de euro kan aantrekken.