Er zijn agrarische bedrijven in Nederland die bewust goederen aan Rusland blijven leveren. Voedsel mag nooit een wapen zijn om tegen een land in te zetten, zo klinkt het. Boerenbusiness vroeg leveranciers van pootaardappelen, zaaizaden, zuivelproducten en machineonderdelen naar hun beweegredenen.
De Nederlands-Poolse boeren Wim Kroft en Henri Middelveld stellen in een emotioneel betoog dat Nederlandse agrobedrijven solidair moeten staan met Oekraïne door geen goederen meer aan Rusland te leveren. Daarbij worden onder andere Royal FrieslandCampina, DOC Kaas, Barenbrug, Lely, HZPC en Agrico genoemd. De redactie van Boerenbusiness vroeg deze bedrijven om een reactie.
HZPC: Voedsel mag geen wapen zijn
Pootgoedbedrijf HZPC levert ook dit seizoen pootaardappelen aan Rusland. "Uitgangsmateriaal voor een teelt mag nooit als wapen ingezet worden tegen een land", zegt HZPC-directeur Gerard Backx stellig. "De Europese zaai- en plantgoedindustrie heeft dit als gezamenlijk standpunt. Ook toen de EU in 2014 (bij annexatie van de Krim door Rusland red.) sancties tegen Rusland instelde werden deze producten buiten de sancties gelaten."
"De oorlog in Oekraïne is een oorlog van de Russische regering, niet die van het Russische volk", aldus Backx. "We hanteren dit standpunt voor ieder land wereldwijd, ook andere oorlogsgebieden. Onthoud je mensen van voedsel, dan komt er ook nooit een politieke oplossing." HZPC heeft veel reacties gekregen op zijn besluit, maar krijgt ook begrip. Backx merkt dat de emoties soms hoog oplopen en heeft daar begrip voor. Vanuit vier landen wordt pootgoed geleverd aan Rusland. Alleen in Finland hebben pootgoedtelers gezegd geen vrachten voor Rusland te willen laden.
Backx: "Ik ben daarop persoonlijk naar Finland geweest om met de telers te spreken. Het land heeft een lange historie met Rusland, het ligt daar gevoelig. Na onze argumentatie zijn de telers van mening veranderd en is er wel geleverd."
Barenbrug: Klanten hebben geen deel in conflict
Barenbrug laat weten dat het bedrijf naar zowel Oekraïne als Rusland graszaad exporteert. "Het overgrote deel van de activiteiten in beide landen draait om landbouwzaden. Deze zaden spelen een cruciale rol in de voedselproductie en voedselzekerheid, zowel in Rusland als in Oekraïne. Dat is de belangrijkste reden waarom we proberen onze klanten en eindgebruikers te blijven bedienen, ook al is dat heel moeilijk. Zij hebben geen deel in dit conflict. En natuurlijk steunen we ook onze loyale en toegewijde Russische medewerkers." Volgens bronnen zou Barenbrug geen sport- en recreatiemengsels meer leveren aan Russische klanten. De woordvoeder van het bedrijf wil dat noch ontkennen noch bevestigen.
DMK blijft vooralsnog, maar ziet situatie als dynamisch
FrieslandCampina verbaast zich dat het nog wordt aangesproken op activiteiten in Rusland, want het heeft goed een week naar de invasie van Rusland in Oekraïne alle Russische activiteiten stil gezet. DMK, het moederbedrijf van DOC Kaas, exporteert geen enkel product meer naar Rusland. Het heeft anderzijds wel twee kaasfabrieken in Rusland, die blijven draaien. Volgens DMK gaat het om 'zelfvoorzienende activiteiten', die draaien met Russische aanvoer en waarvan de productie uitsluitend in Rusland wordt verkocht. "We hebben besloten ons te concentreren op onze rol bij het voeden van de Russische bevolking. Met het begin van de oorlog hebben we ook besloten om tot nader order alle winsten van onze lokale Russische bedrijven te gebruiken voor humanitaire doeleinden."
DMK houdt de situatie evenwel strak in de gaten. "De situatie is dynamisch - als we verdere actie moeten ondernemen, zullen we niet aarzelen om dat te doen. Met onze acties herbevestigen we onze steun aan de onschuldige slachtoffers van deze oorlog en sluiten we ons aan bij de oproep tot een vreedzame oplossing en een onmiddellijk einde van de oorlog," zo stelt een woordvoerder van de onderneming.
Lely Industries geeft aan dat het vanaf 4 maart direct is gestopt met de levering van robots aan boeren in Rusland en Wit-Rusland. Bestellingen die reeds gedaan waren, zijn geannuleerd. Lely poogt nog wel om de leverantie van onderhoudsmiddelen en reserve-onderdelen aan bestaande klanten overeind te houden, omdat het bedrijf deze boeren en hun dieren niet in de kou willen laten staan. Zakelijk gezien levert dit het bedrijf niets op. Lely respecteert verder het embargo dat door de internationale gemeenschap is afgekondigd en veroordeelt de Russische inval in Oekraïne ten sterkste. Met de medewerkers in Rusland en Wit-Rusland, waarvoor momenteel geen werk meer is, proberen Lely zo goed mogelijk om te gaan.
Agrico was niet bereikbaar voor een reactie.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10897647/voedsel-mag-geen-wapen-zijn-in-oorlog]'Voedsel mag geen wapen zijn in oorlog'[/url]