Meerdere producenten van diervoeders melden dat zij dierlijk eiwit in het voer gaan verwerken. Dat gaat in eerste aanleg met name over pluimveevoer. Voor de varkenshouderij lijkt het gebruik van dierlijk eiwit in veevoeders niet direct tot grote prijsvoordelen te leiden.
De Valk Wekerom meldt vandaag (dinsdag 29 maart) het eerste pluimveevoer te hebben afgeleverd waarin dierlijk eiwit is verwerkt. Vorige week leverde AgruniekRijnvallei als een eerste partij pluimveevoer met dierlijke eiwit. Het verwerken van dierlijke eiwitten in veevoer werd in 2000 door de Europese Unie verboden. BSE, in de volksmond bekend als de gekkekoeienziekte, kon via dierlijk eiwit in veevoeders verspreid worden. Al jaren pleit de sector ervoor om het gebruik van dierlijk eiwit in varkens- en pluimveevoeders weer toe te staan. De Europese Commissie gaf daar vorig jaar september definitief groen licht voor. Onder strenge voorwaarden mag er sindsdien weer verwerkt varkenseiwit in pluimveevoeders worden verwerkt en andersom eiwit van pluimvee in varkensvoeders.
Gebruik positief voor darmgezondheid en portomonnee
De mogelijkheid om weer diermeel in de voersamenstellingen te vewerken zorgt voor tevreden gezichten bij de voerbedrijven. Directeur van De Valk Wekerom, Martin Vervoorn, geeft aan dat het toepassen van diermeel in de rantsoenen aantrekkelijke voordelen heeft. Zo komt het de darmgezondheid en conditie van pluimvee ten goede, dit omdat dierlijk eiwit beter verterbaar is voor de dieren. Daarnaast levert de toepassing direct economich voordeel op omdat het op dit moment prijstechnisch goed rekent in de rantsoenen: "Voor Non-GMO voeders loopt het verschil op tot ongeveer €1,00 per 100 kilo, voor 'reguliere' voeders praten we over enkele dubbeltjes", zo licht hij desgevraagd toe.
Vooralsnog wordt gestart met toepassing van een relatief laag percentage in de rantsoenen, dit vanwege de gewenning bij het pluimvee. Vervoorn geeft echter aan dat De Valk Wekerom voor haar eigen productie meer product aan kan kopen om het gebruik de komende periode op te voeren. Of er ook voldoende aanbod is om het op landelijke niveau en sectorbreed in te passen durft hij niet te zeggen: "Daar heb ik onvoldoende zicht op, voor onze eigen klanten is dat (als zij dat wensen) in ieder geval wel mogelijk op korte termijn."
Toepassing van dierlijk eiwit in de varkenshouderij ziet Vervoorn voorlopig niet snel en op grote schaal gebeuren. "Voor pluimveevoeders worden varkenseiwitten ingezet en voor varkensvoeders moeten pluimvee-eiwitten worden ingezet. Voorlopig is dit prijstechnisch niet interessant. Voor de toekomst sluit ik het echter niet uit dat het om gezondheids- of prestatietechnische redenen toch in voeders voor jonge varkens ingerekend gaat worden."
Vorige week leverde AgruniekRijnvallei als eerste voerleverancier al pluimveevoer uit waarin dierlijk eiwit was verwerkt. Commercieel directeur van het bedrijf, Johan Schuttert, geeft aan dat het gebruik van diermeel goed past in het sluiten van kringlopen en dat het economisch goed rekent.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.