De Europese landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski liet donderdag 17 maart in Brussel niets aan onduidelijkheid te wensen over: de Europese Commissie gaat in het kader van voedselzekerheid zeker niet afstappen van de Green Deal en Farm-to-Fork-strategie.
Hoewel nog gesleuteld wordt aan een eindversie van een verklaring die de Commissie volgende week over voedselzekerheid afgeeft, is die volgens Wojciechowski al zo goed als klaar. Wel beloofde hij de input van de parlementsleden mee te nemen.
Tijdens de vergadering spraken een aantal Europarlementariërs, waaronder Bert-Jan Ruissen (SGP), zorgen uit dat de voedselzekerheid met de Farm-to-Fork-strategie op losse schroeven komt te staan. Dit met oog op de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland. Ruissen kwam samen met partijgenoot en Tweede Kamerlid Roelof Bisschop vorige week ook al met een tienpuntenplan voor voldoende voedsel. Ruissen opperde ook meer kunstmest te vervangen door dierlijke mest, nu er een nijpend tekort aan kunstmest ontstaat. Ook Annie Schreijer-Pierik (CDA) vroeg dit in haar bijdrage.
Voedselzekerheid op nummer 1 Europese agenda
Andere parlementsleden drukten de commissaris juist op het hart vooral door te gaan met verduurzaming van de landbouw. Wojciechowski gaf aan dat Rusland honger wil veroorzaken en dat voedselzekerheid daarom bovenaan de Europese agenda moet komen te staan en de afhankelijkheid van invoer moet worden verkleind. Volgens hem maakt dat ook deel uit van Farm-to-Fork. "De Green Deal en met name de Farm-to-Fork-stragie zullen de voedselzekerheid bevorderen. We gaan ook boeren belonen voor minder CO2-uitstoot, minder gewasbescherming, meer dierenwelzijn. Daar gaan we niet van afstappen."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10897298/brussel-wil-niet-morrelen-aan-farm-to-fork]Brussel wil niet morrelen aan Farm-to-Fork[/url]
ik dacht dat het precies 100 jaar geleden was
Dacht dat het met koolzaad te maken had
Dat ben ik vergeten te vragen
Ook rond 1998 kon je niet zomaar een boerderij terugverdienen: veel te hoge belastingdruk
Er is tegenwoordig een prijs en crisiswet die in gaat grijpen als de voedselprijzen voor de consument uit de bocht vliegt .Zou mij maar niet rijk rekenen;Je komt bedrogen uit.
Cm schreef:Zoiets hebben we in voorjaar 77 ( meen ik) ook gehad met de aardappelprijs.Er is tegenwoordig een prijs en crisiswet die in gaat grijpen als de voedselprijzen voor de consument uit de bocht vliegt .Zou mij maar niet rijk rekenen;Je komt bedrogen uit.
Mochten niet meer dan 1 gulden per kg kosten voor de burger.
Toen ging de prijs nog meer omhoog. Het verschil lapte de regering bij!! Heerlijk.
Vrij grof schreef:Daar is de politiek nu niet meer toe bereidt. Andere verhoudingen .Cm schreef:Zoiets hebben we in voorjaar 77 ( meen ik) ook gehad met de aardappelprijs.Er is tegenwoordig een prijs en crisiswet die in gaat grijpen als de voedselprijzen voor de consument uit de bocht vliegt .Zou mij maar niet rijk rekenen;Je komt bedrogen uit.
Mochten niet meer dan 1 gulden per kg kosten voor de burger.
Toen ging de prijs nog meer omhoog. Het verschil lapte de regering bij!! Heerlijk.
cm schreef:Kan, we hadden toen meen ik Joop den Uil PvdA.Vrij grof schreef:Daar is de politiek nu niet meer toe bereidt. Andere verhoudingen .Cm schreef:Zoiets hebben we in voorjaar 77 ( meen ik) ook gehad met de aardappelprijs.Er is tegenwoordig een prijs en crisiswet die in gaat grijpen als de voedselprijzen voor de consument uit de bocht vliegt .Zou mij maar niet rijk rekenen;Je komt bedrogen uit.
Mochten niet meer dan 1 gulden per kg kosten voor de burger.
Toen ging de prijs nog meer omhoog. Het verschil lapte de regering bij!! Heerlijk.