Het uitrijdseizoen voor drijfmest is gisteren (woensdag 16 februari) open gegaan. De vraag naar mest is -mede door de hoge kunstmestprijzen- goed volgens insiders maar, het weer gooit roet in het eten. 'Begin van de week waren de omstandigheden prachtig maar mochten we niet rijden, nu mogen we los maar kunnen lang niet overal het land niet op', is een veel gehoorde opmerking in de mestsector.
Hoewel de omstandigheden misschien niet ideaal zijn, is er op de hoger gelegen graspercelen begonnen met uitrijden. Bij verschillende veehouders zitten de kelders vol en zij willen graag een deel van de mest kwijt om weer wat ruimte creëren, zeker met de voorspelde regen voor later deze week in het achterhoofd. Het gras is er ook aan toe, zeggen insiders. Door de zachte winter begint de groei er al in te komen. Over het algemeen is het beeld echter dat er nog voldoende opslagruimte vrij is. "Het is wel een beetje puzzelen om direct af te voeren", aldus een commissionair.
Meer belangstelling
Vanuit de akkerbouw is er dit seizoen gevoelsmatig iets meer belangstelling voor drijfmest vanwege de hoge kunstmestprijzen, melden insiders. Hoe groot die extra vraag uiteindelijk is valt nog moeilijk in te schatten. Mest op bijvoorbeeld tarwe wordt al relatief veel aangewend en de gebruikersnorm voor fosfaat, en de nieuwe beoordelingsmethodiek, is de grote beperkende factor. Daarnaast speelt het weer ook een belangrijke rol. Zoals het er nu naar uitziet wordt het op z'n vroegst in de tweede helft van volgende week voordat de sleepslangen terecht kunnen op bouwland.
Door een combinatie van een natte periode en een snelle ontwikkeling van de tarwe kan de periode waarin mest kan worden uitgereden op tarwe relatief kort uitpakken. De capaciteit om veel mest in een korte periode uit te rijden is er volgens insiders. De bottleneck is de transportcapaciteit, Vooral naar de verder weg gelegen akkerbouwgebieden kan dat knellen. "Het is altijd nog gelukt veruit het grootste deel van de klanten te bedienen en ik verwacht dat we daar dit seizoen ook weer in slagen", aldus een commissionair.
In dubio door derogatie
Het al dan niet verlenen van de derogatie is een ander groot thema dat speelt op de mestmarkt. Voor de bemesting van de eerste snede speelt het nog niet, maar weidebedrijven zitten wel in dubio hoe verder te handelen. Sorteer je voor op geen derogatie en kies je ervoor al relatief vroeg in het seizoen een deel van de mest af te voeren/verwerken tegen hopelijk aantrekkelijke tarieven of wacht je af met het risico dat als er geen verlening komt en er massaal mest afgevoerd moet worden met hogere tarieven tot gevolg?