China wil geen rundvlees, zuivel en andere voedingsmiddelen meer importeren uit Litouwen. Dit hebben de Chinese veterinaire autoriteiten laten weten aan de Litouwers. Ze beschuldigen de Litouwers van gesjoemeld met onder meer productiedata en houdbaarheidsbewijzen.
De actie komt niet uit de lucht vallen en er is grote twijfel of er niets anders achter de actie zit. De verhoudingen tussen Litouwen en China verslechterden eind vorig jaar dramatisch sinds het Baltische land Taiwan toestond om een ambassade te openen in Litouwen. China ziet Taiwan als een afvallige provincie, die geen internationale erkenning verdient. Litouwen ziet Taiwan als een democratisch en vrij land, dat zich net als Litouwen niet door communisten wil laten dicteren.
Sinds opening van de ambassade, voert Peking de druk op Litouwen via allerlei middelen gestaag op. Dit land heeft als EU-lidstaat wel de steun van de Europese Unie, en ook van het Verenigd Koninkrijk, Australië en de VS. Ook speelt mee dat de Europese handelscommissaris en vice-voorziter van de commissie Valdis Dombrovskis, een Litouwer is.
Breed gesteunde klacht bij WTO
De EU heeft naar aanleiding van de problemen in januari een klachtenprocedure opgestart bij de wereldhandelsorganisatie WTO, vanwege 'discriminatoire handelspraktijken' tegen EU-lid Litouwen. De klacht wordt gesteund door het VK, Australië, Canada en de VS.
Mogelijk in reactie daarop komt China nu met klachten tegen Litouwse exporteurs als zouden die hebben gefraudeerd bij de export naar China, onder meer door te sjoemelen met documenten en productiedata. Volgens de Chinezen zouden daar al langer aanwijzingen voor zijn. De krant South-China Morning Post zegt een brief van de Chinese veterinaire autoriteiten hierover in handen te hebben. Litouwen zegt nog geen duidelijk bericht te hebben ontvangen.
De Chinese export van rundvlees en zuivel naar China is overigens klein. Op een totale Chinese rundvleesimport van 2,36 miljoen ton, kwam maar 775 ton uit Litouwen. De Chinezen hielden vorige al een partij van 20.000 flessen rum uit Litouwen tegen. Een Taiwanese drankimporteur kocht die lading toen over en gaf de bevolking vervolgens tips over hoe eten te bereiden met behulp van (Litouwse) rum.