Coöperatie Mobilisation for the Environment (MOB) wint de ene stikstofzaak na de andere. Deze week wil ze afdwingen dat ook wordt gehandhaafd op het niet voldoen aan de Wet stikstofreductie en natuurherstel (Wsn) door PAS-melders. Veel boeren en hun organisaties zitten erover in de stress, maar Stichting Stikstofclaim (SSC) adviseert enige kalmte. Stikstofminister Van der Wal s verplicht met een oplossing te komen.
Voorzitter John Spithoven verwijst hiervoor naar de genoemde Wsn. Hij wijst erop dat daarin is vastgelegd dat de minister zorg zal dragen voor de legalisering van de genoemde PAS-knelgevallen. De wijze waarop gelegaliseerd gaat worden, heeft ze nog niet gemeld. In het advies van de Raad van State op deze wet staat daarom dat de Wet nog een toetsingskader mist voor legalisering. Daar wees Farmers Defence Force (FDF) vorige week ook al op. FDF wil daarom zo'n toetsingskader afdwingen. Volgens SSC is dat niet nodig en is het zelfs beter om de overheid zelf nu het werk te laten doen. De minister heeft trouwens al enige actie ondernomen. Op 10 november 2021 is er een ontwerp legalisatieprogramma naar de tweede kamer gestuurd, maar meer moet volgen.
De minister en niemand anders
Spithoven: "De minister gaat de melders en de vrijgestelden legaliseren en heeft daar drie jaar tijd voor nodig. Dit betekent dus dat het de verantwoordelijkheid is van de minister, en van niemand anders."SSC verwijst ernaar dat minister Van der Wal 11 mol depositie per hectare per jaar nodig heeft voor het legaliseringsprogramma. Zij zal daarvoor putten uit het stikstofregistratiesysteen (SSRS) dat sinds mei 2020 bestaat en gevoed wordt vanuit diverse regelingen.
MOB kan nog meer zaken gaan winnen
De kans bestaat dat de rechtbank dit allemaal te vaag vindt en te lang vindt duren en stelt dat moet worden gehandhaafd. MOB gaat dan weer winnen en kan daar ook nog wel even mee door blijven gaan. Toch adviseert SSC om vast te houden aan de toezeggingen van de minister met betrekking tot legalisering. Om de minister te 'helpen', heeft SSC de minister bijna een jaar geleden al aansprakelijk gesteld voor het geval dat niet zou gebeuren, maar in de eerst plaats is er de eigen wet waar de minister zich aan moet houden.
Beweiden vrijgesteld
Als het gaat om de zorgen met betrekking tot het beweiden en bemesten, adviseert Stikstofclaim eenzelfde houding. De minister heeft in diverse Kamerbrieven aangegeven dat beweiden en bemesten niet vergunningsplichtig zijn dan wel zijn vrijgesteld. De laatste keer gebeurde dat in september vorig jaar.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.