Shutterstock

Nieuws Nitraatrichtlijn

Aanvullende maatregelen 7de Nitraatrichtlijn op til

20 Januari 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 4 reacties

Op het ministerie van landbouw wordt gewerkt aan een toevoeging op het 7de Actieprogramma Nitraatrichtlijn (AP). In december werden de maatregelen in het 7de AP door het Nitraatcomité in Brussel als onvoldoende beoordeeld voor het halen van de doelen van de Nitraatrichtlijn en de Kaderrichtlijn Water. De inzet van het kabinet is om medio februari het addendum vast te stellen met de aanvullende maatregelen.

Dat maakte de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Henk Staghouwer en de minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal vandaag (donderdag 20 januari) bekend in een brief aan de Tweede Kamer. "Het kabinet voert de maatregelen zoals vastgelegd in het 7de AP onverkort uit", schrijven de ministers in de brief. "De geïntegreerde, gebiedsgerichte aanpak moet gaan voorzien in de resterende opgave voor de waterkwaliteit." Bij die aanpak zijn onder meer extensivering, omschakeling, innovatie, legalisering, op- en uitkoop, afwaardering en verplaatsing belangrijke instrumenten. "We proberen daarbij zoveel mogelijk samen met de boeren voor een passende en bestendige transitie te kiezen. Dit zal niet alleen zien op de veehouderij maar ook op de akkerbouw, daar waar dit nodig is om de waterkwaliteitsdoelen te halen."

In de brief worden onder andere maateregelen genoemd als een juridische borging dat er op vrijvallende uitspoelingsgevoelige gronden geen teelt van uitspoelingsgevoelige gewassen plaatsvindt, inname en doorhaling van productierechten bij op- en uitkoop van veehouderijbedrijven en een transitie om te komen tot een grondgebonden melkveehouderij. De woordvoeder van het ministerie kon niet direct een toelichting geven op wat dit in de praktijk betekent.

Derogatie
Door de afkeuring van het 7de AP heeft de Europese Commissie de procedure voor verlening van de derogatie tijdelijk gestopt om te wachten op de maatregelen van het nieuwe kabinet. Wanneer het reguliere besluitvormingsproces gevolgd wordt, zou de beslissing over de derogatie pas in september vallen, na het uitrijdseizoen. Om dit seizoen toch nog gebruik te kunnen maken van de derogatie heeft de vorige minister Carola Schouten aangedrongen op flexibiliteit en de besluitvormingsprocedure. De nieuwe ministers zullen daarmee doorgaan in hun gesprekken met de Europese Commissie.

LTO voorzitter Sjaak van der Tak meldt op de site van LTO onaangenaam verrast te zijn. "Uit de berichtgeving van het ministerie kunnen we echter concluderen dat de Europese Commissie nogal wat vragen heeft bij de uitwerking van het coalitieakkoord. Die vragen hebben wij ook, er zitten fors wat open einden in." Tineke de Vries, portefeuillehouder Bodem en Water bij LTO, waarschuwt:  "Dit is het moment voor vertrouwen, niet voor paniekvoetbal. Met de miljardeninvesteringen in innovatie, extensivering en vrijwillige opkoop en verplaatsing begrijpt ieder weldenkend mens dat we een grote verduurzamingsslag gaan maken. Het is aan onze bewindspersonen om de Commissie daarvan te overtuigen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
rana 20 Januari 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10896290/het-kabinet-komt-met-aanvullingen-op-het-7e-ap]Het kabinet komt met aanvullingen op het 7e AP[/url]
wat gaat dit in de toekomst betekenen voor onze zand en löss gronden, worden teelten als aardappels en uien hier onmogelijk gemaakt?
Abonnee
achterhoeker 20 Januari 2022
ja en de hele akkerbouwsector wordt opgeofferd om de o zo heilige derogatie in de benen te houden.. direct afschaffen..
Abonnee
drent 20 Januari 2022
achterhoeker schreef:
ja en de hele akkerbouwsector wordt opgeofferd om de o zo heilige derogatie in de benen te houden.. direct afschaffen..
volledig met je eens
Abonnee
tijdbom 21 Januari 2022
Waar gaat dit eindigen.? We staan ahw machteloos. Wanneer gaan ze eens inzien dat wij ook grote leveranciers van zuurstof,en grote ontvangers van veel koolstof zijn? De landbouw in de breedste zin van het woord krijgt geen beetje waardering, en zijn het kind van de (be)rekening.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden