De beleidsprogramma's met betrekking tot het klimaatfonds en stikstof/transitiefonds met in totaal €60 miljard worden vanaf nu ontwikkeld, stelde Mark Rutte in de regeringsverklaring die hij vanochtend (dinsdag 18 januari) in de Tweede Kamer uitsprak. Rutte benadrukte dat het regeringsbeleid niet 'dichtgeregeld en met bloed ondertekend' is. De betrokken vakministers zullen hun oor te luister leggen binnen en buiten Den Haag, aldus Rutte.
Vandaag en morgen debatteert de Tweede Kamer over de regeringsverklaring van het nieuwe kabinet. Rutte begon met het afleggen van de regeringsverklaring: "Ik begin bij de constatering dat veel grote problemen niet in een paar jaar kunnen worden opgelost. Daarom is dit allereerst een akkoord dat over één kabinetsperiode heen kijkt. Dat doen we bijvoorbeeld door in het klimaatbeleid de doelstellingen om minder CO2-uitstoot voor 2030 en daarna te verhogen, op weg naar een klimaatneutraal 2050, met als doel een leefbaar land doorgeven aan volgende generaties en bijdragen aan een schone planeet. We kijken verder vooruit, door tot 2035 grote bedragen te investeren in alle veranderingen die nodig zijn om de natuur te verbeteren en de Nederlandse boeren een goed toekomstperspectief te bieden. De transitie naar een meer duurzame landbouw en verlaging van de stikstofuitstoot is ook nodig om ruimte te creëren voor woningbouw, wegen en bedrijven."
Motie BBB: Geld stikstoffonds op de plank laten liggen
Laat in de middag was het debat nog in volle gang, maar het stikstof/transitiefonds passeerde al een aantal keer de revue. Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) gaat een motie indienen om de €25 miljard uit het fonds op de plank te laten liggen - een deel te verdelen over onderwerpen waar geld naartoe moet, zoals AOW - en 'te stoppen met stikstofplannen tot het kabinet weet waar het het over heeft'. "We gaan 25 miljard uitgeven, terwijl we helemaal niet weten wat de staat is van de natuur en niet duidelijk is welke stikstofdepositie in de natuur terecht komt", zegt Van der Plas "Laat mij de rapporten zien waaruit blijkt dat de stikstof uit de veehouderij in natuurgebied is neergeslagen. Welke stikstof is neergeslagen, waar komt dat vandaan en hoe kunnen we dan die bedrijven helpen om te innoveren?"
Ook andere oppositiepartijen zetten vraagtekens bij de stikstofproblematiek. Geert Wilders (PVV) had het over stikstof als een 'D66-hobby'. Wybren van Haga (Groep Van Haga) zei dat stikstof alleen een bureaucratisch probleem is. "Juist door het kafkaëske stikstofprobleem is er geen perspectief voor boeren." Volgens Sophie Hermans (VVD) is het stikstofprobleem er wel degelijk en kunnen we daarom geen huizen bouwen en wegen aanleggen en heeft stikstof ook een negatieve invloed op de natuur. Esther Ouwehand (PvdD) vindt dat het kabinet verder moet gaan en moet concluderen dat de veestapel met 50 a 70% ingekrompen moet worden.
LTO: 'Herstel vertrouwen is dé opgave'
LTO gaf voor aanvang van het debat aan dat herstel van vertrouwen naar haar mening dé opgave is voor het nieuwe kabinet en dat de Tweede Kamer daar een belangrijke rol bij speelt. Vorige week woensdag spraken LTO-voorzitter Sjaak van der Tak en directeur Hans van den Heuvel met de nieuwe ministers Henk Staghouwer (LNV) en Christianne van der Wal (Stikstof & Natuur). In deze eerste kennismaking werd er volgens LTO 'goed gesproken over het verdienvermogen in de sector, de grote transities en het nodige herstel van vertrouwen'. "De beide ministers benadrukten het belang van goed contact met de sector. Daarvoor worden op korte termijn onder meer een aantal werkbezoeken gepland", schrijft LTO in het bericht.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.