Al zo'n vijf weken posten de boeren van de groep BoerenNL voor de ingang van de tijdelijke Tweede Kamer. Om te praten over de stikstofproblematiek, de boodschap over te brengen en begrip te kweken. En om een gelijke behandeling te vragen, zoals voor het wegverkeer en de landbouw.
Een discussie over het laatste zette deze week een groep topambtenaren van het ministerie van Landbouw aan het denken, meldt de groep. Vorige week zouden ze na diverse korte gesprekjes een echt gesprek hebben met demissionair minister Schouten, maar dat gesprek werd buiten medeweten van de minister afgezegd door een ambtenaar die haar agenda regelt. Als goedmaker kwam deze week een delegatie 'stikstofambtenaren' praten met de groep. Er kwam een intensieve discussie op gang, vertelt woordvoerder Rutger van Lier van BoerenNL.
Blijven hangen in de stikstoftunnel
"Ze bleven naar onze mening te lang hangen in de stikstoftunnel, met een doel en behalen van doelen en maatwerkpakketten creëren. En de kabinetsformatie moet een plan trekken. Dat soort dingen. Toen hebben we duidelijk uitgelegd dat veel doelen uit de Kaderrichtlijn Water nooit gehaald gaan worden, dat de agrarische sector al ontzettend veel stikstof gereduceerd heeft de laatste jaren, dat we veel maatregelen getroffen hebben waar we geen cent voor betaald hebben gekregen. En zij kijken alleen maar naar wat juridische houdbaar is en of het geborgd kan worden. Je kent het wel."
Snelheidsbeperking niet geborgd
"In dat verband haalde Stefan te Selle aan dat de snelheidsbeperking van 130 naar 100 kilometer per uur er wel voor heeft gezorgd dat er 20.000 woning gebouwd kunnen worden. Ondertussen wordt dat totaal niet juridisch geborgd. De een rijdt 110, de ander 115 en wie zorgt dat iedereen zich daaraan houdt? Daar hadden we wel een punt, werd toegegeven. Ze moesten de dingen misschien wat praktischer gaan bekijken. Ze nemen binnenkort contact op voor vervolg."
BoerenNL, waarin boeren zitten van FDF tot LTO, gaat ondertussen door met posten bij de Tweede Kamer. Telkens weer met een ander groepje boeren, uit allerlei delen van het land.