Shutterstock

Nieuws Voedselprijzen

Rabobank: 'Voedselprijzen blijven in 2022 hoog'

30 November 2021 - Redactie Boerenbusiness

Rabobank voorziet dat de voedselprijzen in 2022 ook hoog blijven. De lastige weersomstandigheden in de Verenigde Staten, Brazilië en Argentinië – als gevolg van La Niña – dragen daaraan bij. Ook de stijgende inputkosten voor agrarisch ondernemers vormen een probleem in de beschikbaarheid van grondstoffen.

De voedselprijzen blijven ook komend jaar hoog. Dat beeld schetst Rabobank in het rapport 'Agri Commoditys Markets Outlook'. Ongunstig weer dat – verergerd door de La Niña-cyclus – de Verenigde Staten, Brazilië en Argentinië treft, zal een van de grootste uitdagingen worden voor de voedselproductie. Ook de hoge prijzen van energie, meststoffen, transport en arbeid zijn volgend jaar nog van kracht. In een 'normaal' jaar waren agrarisch ondernemers nu druk bezig met uitbreiding van het areaal – als gevolg van de hoge prijzen –, maar met de stijging van de inputkosten is dat niet mogelijk. Met name de prijzen van granen, oliezaden, basisvoedsel, koffie, suiker en palmolie blijven daardoor hoog.

"De prijzen keren komend jaar niet terug naar niveaus van voor de coronapandemie", stelt Carlos Mera, hoofd landbouwgrondstoffen bij Rabobank. "Hoewel het aantal coronagerelateerde verstoringen afnemen, blijft inflatiedruk en slecht weer producenten treffen. Overheden houden de prijzen nauwlettend in de gaten. Hoge inputkosten, dure verzending en een sterke vraag vormen een giftig recept. Het domino-effect van hogere voedselprijzen op geplaagde samenlevingen in onderontwikkelde landen mag volgend jaar niet worden genegeerd." Dit sluit aan bij de boodschap die de Food and Agriculture Organization deze week uitdroeg.

'Beschikbaarheid blijft een ding'
De beschikbaarheid van grondstoffen is ook komend jaar 'een ding'. De lastige weersomstandigheden in de Verenigde Staten en de hoge exportbelastingen van Rusland zullen de beschikbaarheid van tarwe komend jaar beïnvloeden. Al verwacht de bank wel een klein overschot. Dat staat in contrast met het grote tekort van dit jaar, het grootste tekort sinds 2013. "Maar als dit overschot al werkelijkheid wordt, dan komt die pas in de tweede helft van komend jaar op de markt terecht."

Ook maïs is, door de grote vraag, nog altijd beperkt beschikbaar. "Hoge prijzen voor kunstmest, zaad, machines, arbeid en huur beïnvloeden de productie. Tegelijkertijd groeit de vraag naar ethanol, waar maïs een belangrijk ingrediënt van is, en neemt de export naar China nog steeds toe." Die onbalans heeft een stuwend effect op de consumentenprijzen, stelt de bank. De suikermarkt merkt de effecten van de toenemende ethanolproductie ook.

De beschikbaarheid van koffie neemt komend jaar eveneens af. De bescheiden stijgingen in Colombia en Vietnam kunnen de tekorten vanuit Vietnam niet compenseren, stelt Rabobank. "De prijzen van Arabica zijn afgelopen twaalf maanden met 80% gestegen en paniekaankopen nemen de markt over. Het feit dat kerst eraan komt, versterkt dit effect." Rabobank verwacht dat het de paniekaankopen volgend jaar weer afnemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Aviko en Rabobank gaan telers financieel steunen

Nieuws Financieel

Rabobank ziet agrarische kredietaanvragen groeien

Nieuws Melk

Liquiditeit blijft uitdaging op melkveebedrijf

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden