B Brown / Shutterstock.com

Inside Grond

Prijs landbouwgrond in de VS explodeert

24 November 2021 - Jeannet Pennings

De waarde van landbouwgrond in de Verenigde Staten (VS) steeg in de afgelopen vijftig jaar niet zo hard als nu. Grondverkopen in de Corn Belt zetten de toon. Voor goede productieve grond worden recordprijzen betaald, soms zelfs meer dan $8.000 per hectare.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In september maakte het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) al bekend dat Amerikaanse boeren hun grond afgelopen jaar flink in waarde hebben zien stijgen. Akkerland steeg gemiddeld bijna 8% in prijs, de sterkste stijging in ruim tien jaar tijd. Kunnen de prijzen voor landbouwgrond nog verder stijgen? Kennelijk wel, want ondertussen melden verschillende bronnen dat de grondprijzen in de VS exploderen. Dat geldt met name voor landbouwgrond in het Midden-Westen.

Lage rente, hoge inkomens
In deze regio, ook wel aangeduid als de Corn Belt, stegen de prijzen voor landbouwgrond in het derde kwartaal met 18% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Zo meldde de Federal Reserve Bank of Chicago onlangs. Oorzaken voor de prijsstijgingen zijn de lage rentetarieven, de overheidssteun en de hogere landbouwinkomens dan normaal. De grootste prijsstijging was te zien in de staat Iowa (+28%), gevolgd door Indiana (+15%) en Illinois (+13%).

Verschillende bronnen melden dat productieve landbouwgrond in Illinois momenteel constant wordt verkocht voor bedragen tussen de $6.500 en $6.900 per hectare. Ook worden er transacties gemeld van boven de $8.000 per hectare. Ter vergelijking: de gemiddelde prijs voor akkerland in de gehele VS lag in september nog op $1.768 per hectare, zo blijkt uit de cijfers van de USDA.

Index naar recordhoogte
De huidige ontwikkelingen zorgen er mede voor dat de Long-Term Farmland Value Expectations Index van de Purdue Universiteit in oktober een nieuw record bereikte van 161 punten. Dat is 2 punten meer dan een maand eerder. De kortetermijnindex steeg met 1 punt naar 156. Daarmee ligt de index voor de korte termijn slechts 3 punten onder het recordniveau dat vorig jaar werd bereikt. 

Daarbij moet wel gemeld worden dat bezorgdheid over stijgende kostprijzen voor boeren een dempend effect begint te hebben op de huurprijzen voor landbouwgrond.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden