Kredietbeoordelaar en marktonderzoeksbureau Fitch heeft een nieuw rapport uitgebracht over de perspectieven op de Chinese markt voor varkensvlees. Het schetst voor producenten en exporteurs een somber beeld.
Meest in het oog springend zijn de bevindingen over de consumptie ontwikkeling in China. Het bureau ziet dat de vraag naar varkensvlees door de krappe beschikbaarheid in 2019 en 2020 flink is afgenomen. Hoewel varkensvlees het belangrijkste dierlijke eiwit blijft is de consumptie volgens Fitch met 12% gezakt. Het baseert zich daarbij op cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Consumenten kiezen nu vaker voor andere dierlijke eiwitten of consumeren minder vlees.
Import verder terug
Verdere oorzaken van de huidige lage prijzen in het land zijn de sterk gestegen productie en de, historisch gezien, nog altijd hoge importvolumes. Veel veehouders hebben in 2020 en de eerste helft van 2021 geïnvesteerd in uitbreiding van de varkensstapel. Deze bedrijven zijn niet zomaar van plan de productie weer af te bouwen volgens Fitch. Ook de hoge importvolumes drukken nog altijd op de prijsvorming. Hoewel de ingevoerde hoeveelheden al fors zijn teruggelopen, zijn deze nog altijd hoger dan enkele jaren terug. Een deel van de importeurs is volgens het bedrijf gebonden aan contracten waardoor zij nog de verplichting hebben vlees uit het buitenland af te nemen.
Fitch verwacht in de loop van 2022 een betere balans tussen vraag en aanbod. Dit zal voortkomen uit dalende importvolumes vlees en ingrijpen van de Chinese overheid. Het aantal zeugen in China ligt op dit moment zo'n 7% boven het gewenste aantal. Overheidsinterventie zal er voor kunnen zorgen dat het aanbod normaliseert.