Smeerjewegproducties / Shutterstock.com

Nieuws Veehouderij

Vertrouwen veehouder in overheid richting nulpunt

21 Oktober 2021 - Klaas van der Horst - 1 reactie

Nederlandse veehouders hebben bijna stuk voor stuk het vertrouwen verloren in de overheid. Nog maar 2% van hen heeft er veel vertrouwen in. Ook in de politiek en andere gevestigde spelers is er weinig fiducie meer. Dit blijkt uit een enquête van I&O research onder 981 veehouders in opdracht van de Volkskrant. 

Relatief veel vertrouwen is er nog wel in door de burgermaatschappij als radicaal ervaren actiegroepen, zoals de Farmers Defence Force (FDF),in Agractie en de veevoerindustrie. Opmerkelijk is dat de FDF hoger scoort dan LTO Nederland (48% vertrouwt de FDF, 41% LTO), en dat de veevoerbedrijven het winnen van de zuivel en de banken.

IOresearchv
De overheid staat qua vertrouwen nog lager aangeschreven bi de veehouder dan de natuur- en milieu-organisaties. Illustratie i&oresearch.

Het beetje vertrouwen dat veehouders nog hebben in de politiek, wordt massaal geprojecteerd op de BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas. Als nu verkiezingen zouden worden gehouden, zo bijna 70% van de veehouders stemmen op deze partij,  De SGP komt met 8% steun op de tweede plek, het CDA zou met 4% op de derde plek komen. Verder heeft slechts 5% vertrouwen in het ministerie van Landbouw.  Carola Schouten krijgt van niet meer dan 9% van de boeren de handen op elkaar.

Veehouders rekenen zich te rijk
Nog een uitkomst uit de enquête, waarvoor ook 2.000 burgers zijn benaderd, is dat de veehouders zich te rijk rekenen waar het gaat om steun van de burger. Drie vierde van de veehouders denkt dat het grootste deel van de Nederlanders achter hen staat, terwijl dat in werkelijkheid maar 38% procent. Daarbij vindt de helft van de burgers dat de veestapel moet krimpen. Daar is slechts 12% van de veehouders van overtuigd.

Als oorzaak van het enorm gedaalde vertrouwen noemen boeren dat ze verplichting op verplichting voor de kiezen krijgen en dat ze als groep onevenredig zwaar worden geraakt. Vaak is er het gevoel dat ze de schuld krijgen van alles wat fout gaat.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
SjefO 21 Oktober 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10894810/vertrouwen-veehouder-in-overheid-richting-nulpunt]Vertrouwen veehouder in overheid richting nulpunt[/url]
Als de overheid met Schouten voorop blijft roepen richting Nederlandse bevolking dat zowat alles wat de boeren doen fout is dan ga je er onderdoor als sector of nou wil of niet.
Ik ben er van overtuigd dat de agrarische sector niet meer stikstof uitstoot dan dat ze kunnen plaatsen op eigen land, wat ik in deze niet snap is dat grote industriële bedrijven bv CO2 kunnen aankopen in buitenland om die vervolgens in Nederland te produceren.
Schouten eist van de boeren grondgebondenheid maar wat hebben wij hieraan als boeren deze grond niet mee mogen tellen.
"Wat stelt grondgebondenheid voor" ?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden