De Farm to Fork-strategie, één van de paradepaardjes van de Green Deal, krijgt steeds meer kritiek te verduren. Leden van het Europees Parlement zijn verontwaardigd over het achterhouden van een kritisch rapport van het JRC door de Europese Commissie. En deze week brachten 27 Europese brancheverenigingen in de agrisector een verklaring naar buiten waarin ze de Europese beleidsmakers oproepen de ogen niet te sluiten voor de negatieve effecten van de strategie.
Het bonte gezelschap van onder meer boerenorganisatie Copa-Cogeca, maar ook de verenigingen van graanhandelaren (Coceral), bio diesel en ethanol (EBB en ePure), grondeigenaren (ELO) slachterijen (IBC), mechanisatiesector (Cema) hebben een gezamenlijke verklaring naar buiten gebracht onder de titel: Farm to Fork – It is time to listen to what te data says! (het is tijd om te luisteren naar wat de data vertelt).
Agrarische productie daalt
Ze wijzen daarin op de studies van het USDA, HFFA Research, Joint Research Centre (JRC), Kiel University en Wageningen University and Research (WUR) naar de Farm to Fork- en biodiversiteitstrategie. De studies volgen allemaal een andere methodologie en hebben verschillende invalshoeken, maar ze komen tot dezelfde conclusie. De agrarische productie daalt en in sommige gebieden en voor sommige producten zelf behoorlijk drastisch.
De data laat volgens de ondertekenaars duidelijk zien dat de maatregelen effecten hebben op de handel, de inkomens van boeren en uiteindelijk op de consumentenprijs. De voedselketen aanpassen onder deze voorwaarden maakt het extra lastig en het invoeren van belasting op consumptie, zoals voorgesteld door het Europese Parlement, kan het sociaal onrechtvaardig maken.
Goed doordachte keuzes
Volgens de organisaties is het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid één van de grootste successen van de EU. Het is volgens hen dan ook onbegrijpelijk dat verdere ontwikkeling wordt gehinderd en de behaalde resultaten worden genegeerd, en dat in een tijd waarin handelspartners staan te trappelen om in de gaten te springen die de EU laat vallen. De EU dreigt afhankelijk te worden van het buitenland voor de voedselzekerheid. De ondertekenaars roepen dan ook op de gevolgen van de voorstellen als geheel te onderzoeken. Er is dringend behoefte aan concrete voorstellen en een gedegen discussie over de keuzes die gemaakt worden, gebaseerd op betere data.
Commissie publiceert kritisch rapport tijdens reces
Ondertussen maakte nieuwswebsite Euractiv bekend dat het kritische rapport van het JRC, het wetenschappelijk bureau van de Europese Commissie, over de Farm to Fork-strategie in januari al klaar was voor publicatie. De Europese Commissie stelde het openbaar maken maanden uit een wachtte tot augustus, midden in het zomerreces.
Verschillende parlementsleden en andere stakeholders noemen dit een 'stiekeme tactiek' van de Commissie om te proberen 'de catastrofale gevolgen voor de landbouw' zoveel mogelijk buiten de publiciteit te houden. De Commissie meldde bij Euractiv dat er geen sprake is van een verborgen agenda maar dat 'publicatie is uitgesteld in een poging om enkele tekortkomingen die in januari werden geconstateerd aan te vullen'.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.