Opnieuw is er deze week weinig nieuws onder de zon op de varkensmarkt. Het aanbod varkensvlees overtreft de zwakke vraa. Duitse slachters houden de prijzen na de flinke verlaging in de voorbije weken wel onveranderd. Lichtpuntje is het stabiliserende aanbod levende varkens in Duitsland.
De prijsverlagingen die bij de inkoopprijzen werden opgetekend, hebben slachthuizen door moeten geven aan de partijen verderop in de keten. Er heerst nog altijd een hevige concurrentie om afnemers, en het is lastig om alle volumes vlees geplaatst te krijgen.
Prijzen in exporterende landen verder terug
De moeilijke situatie blijkt ook uit de teruggeschroefde noteringen in bijna alle exporterende landen. Varkensprijzen in Nederland, België, Denemarken en Spanje gingen opnieuw onderuit. Al deze netto exporteurs proberen volumes op dezelfde volle vleesmarkt te slijten. Wel lijkt er na de meest recente dalingen in de vleeshandel deze week iets van stabilisatie op te treden. Al is niet nog niet duidelijk hoe vast deze is.
Meevaller is dat het aanbod slachtvarkens in Duitsland dit najaar niet zo fors lijkt op te lopen als in het verleden. Al bijna een maand lang schommelt het aantal slachtingen rond de 840.000 stuks. Vorige week werden er 836.323 varken geslacht met een gemiddeld geslacht gewicht dat licht op liep tot 97,4 kilo.
Dat is aanzienlijk lager dan vorig jaar rond deze tijd. De gewichten lagen begin oktober 2020 reeds op 98,0 kilo. Toen zorgden corona gerelateerde problemen voor sluitingen van slachthuizen. Hoewel er ook nu soms nog wordt bericht over een beperkte capaciteit in de slacht doen de gemiddelde gewichten vermoeden dat er geen uitzichtloze hoeveelheid varkens in Duitse stallen wachten op slacht.
De VEZG-notering blijft deze week staan op het veel te lage niveau van €1,20 per kilogram geslacht gewicht.