Agrifoto

Nieuws Mechanisatie

Prijs en levertijd machines lopen schrikbarend op

11 Oktober 2021 - Niels van der Boom

De mechanisatiesector blijft geplaagd door fors oplopende prijzen van grondstoffen en onderdelen. Ook de leveringen van onderdelen zijn sinds de coronapandemie nog niet terug naar het oude normaal. Dit kan ertoe leiden dat de levertijd van een nieuwe trekker of machine oploopt tot wel twee jaar.

In de Europese berichtgeving is het opvallend rustig omtrent de leverproblemen en kostprijsstijgingen van trekkers, oogstmachines en werktuigen. Wie de Noord-Amerikaanse media er op naslaat, krijgt een heel ander geluid te horen. Bij de fabrikanten daar lopen de levertijden fors op, tot wel twee jaar voor een nieuwe maaidorser, en het verkrijgen van onderdelen is een blijvend issue. Vooral als het gaat om microchips.

Bron: CEMA

Kwart meer verkocht
Eind september meldde brancheorganisatie CEMA nog relatief positieve cijfers over de verkoop van nieuwe trekkers in Europa. De totale verkoop in 2020 kromp weliswaar 3%, in de eerste helft van dit jaar steeg de registratie van nieuwe trekkers met een kwart ten opzichte van 2020. Vooral in de grote markten Duitsland en Frankrijk hebben boeren meer nieuwe trekkers gekocht. De CEMA barometer, die de stemming onder fabrikanten peilt, steeg voor de derde maand op rij naar een relatief hoog niveau.

Ondanks deze goede stemming melden Europese machinefabrikanten dat de inkopprijzen extreem zijn gestegen en dat levertekorten louter toenemen. 40% van de bedrijven verwacht in oktober de productie deels stil te moeten leggen omdat niet alle onderdelen leverbaar zijn. Ondanks deze problemen denken fabrikanten dat de omzet over 2021 met gemiddeld 10% stijgt.

Ook in Noord-Amerika zijn dealers positief over 2022 ondanks de moeizame situatie. Dat becijfert Farm Equipment naar aanleiding van eigen onderzoek. Gemiddeld denkt de helft van de dealers dat nieuwe verkopen volgend jaar met 2% stijgen. Slechts een klein gedeelte van de mechanisatiebedrijven denkt dat de verkoop terugloopt. Een kwart verwacht geen veranderingen.

Gebruikte machine meer waard
Nagenoeg ieder bedrijf gaat uit van prijsstijgingen. De meeste met zo'n 4% tot 6%. Dat is vergelijkbaar met Europa op het eerste gezicht, al lopen de percentages wel ver uiteen. Stijgingen van zo'n 2,5% worden al snel aangekondigd, maar op specifieke machines lopen de prijzen wel met 10% of 15% op, zo wordt in de praktijk gemeld. Slijtdelen van grondbewerkingsmachines zijn bij sommige fabrikanten fors in prijs gestegen. Soms zelfs verdubbeld. De kunststofslang van een beregeningshaspel is bijvoorbeeld ook veel duurder geworden, waardoor de prijzen van haspels ook fors stijgen. In de praktijk komt het zo voor dat machines van een jaar oud meer waard zijn dat de aanschafprijs toen.

Josh Jespen, directeur van John Deere,  zegt tegen Farm Equipment dat Deere & Co erop rekent dat de leverproblemen tot en met 2022 aanhouden en in het laatste kwartaal van dit jaar zeker niet minder worden. Niet zo gek dus dat boeren die wel nieuw willen aanschaffen, ervoor kiezen om vroeg te bestellen. Niet alleen in Amerikaanse, maar ook in Europa is dit geluid hoorbaar. Bovendien kan de levertijd van reeds (vroeg) bestelde machines meestal wel worden nagekomen. Toch zijn levertijden van zes tot negen maanden niet vreemd.

Boer terughoudend
Nu de teeltkosten voor 2022 fors toenemen, zijn bedrijven terughoudend met het aanschaffen van nieuwe machines. In de melkveehouderij speelt dit wellicht iets minder, door de positievere melkprijsontwikkelingen. Dat meldt ook CEMA in een bericht over graslandmachines. Het noodzakelijke wordt vervangen. Wie een nieuwe trekker wil kopen, doet vroegtijdig zaken om er zeker van te zijn dat hij ook tijdig wordt geleverd volgend voorjaar, of wacht af. Ook is zichtbaar dat de verkoop van gebruikte machines aantrekt, doordat kopers de prijsstijgingen en grillige levertijden niet willen afwachten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden