Amerikaanse boeren hebben hun grond afgelopen jaar flink in waarde zien stijgen. Volgens het ministerie van landbouw gaat het om de sterkste prijsstijging in ruim tien jaar tijd.
De vraag naar productieve landbouwgrond in de Verenigde Staten is momenteel groot. Afgelopen jaar nam de vraag toe in een tempo dat in jaren niet gezien is. De waarde van akkerland en grasland is daardoor in een groot deel van het land gestegen. Dat blijkt uit een NASS-studie van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) naar de waarde van landbouwgrond in 2021.
Stijging over de hele linie
De waarde van akkerland steeg afgelopen jaar $128 per hectare naar gemiddeld $1.768 per hectare. Dat komt neer op een stijging van 7,8% ten opzichte van 2020. Ook grasland steeg in waarde, zij het iets minder hard. De gemiddelde prijs steeg met $32 naar $592 per hectare, een stijging van 5,7%. De waarde van onroerend goed – alle grond en gebouwen op Amerikaanse boerderijen – komt dit jaar uit op gemiddeld $1.352 per hectare, 7% hoger dan in 2020.
De prijzen voor landbouwgrond in de VS stegen over de hele linie, al zijn er wel verschillen te zien tussen de diverse staten. Zo was de overall stijging het grootst in de Northern Plains-regio (Kansas, Nebraska, North Dakota en South Dakota), waar landbouwgrond 9,4% in waarde steeg. Ondanks ernstige droogte aan de westkust, steeg ook daar de waarde van landbouwgrond met vergelijkbare percentages (onder meer in Californië en Oregon). In de Delta-staten Arkansas, Louisiana en Mississippi was de toename met 1,6% het minst groot.
Verschillende aanjagers
Volgens onderzoekseconoom Charles Gilliland zijn er verschillende redenen voor de flinke prijsstijgingen, zo meldt Successful Farming. Boeren en landeigenaren hebben bijvoorbeeld geprofiteerd van overheidssteunprogramma's die zijn ingevoerd vanwege de coronapandemie en handelsoorlog met China. Ook de lage rentetarieven en hoge grondstofprijzen hebben de waarde van landbouwgrond een positieve impuls gegeven.
Tot slot is er een beweging te zien van stedelingen die naar het platteland verhuizen. Een direct gevolg van de coronapandemie. Daardoor is er relatief veel handel geweest in grote percelen die vervolgens in kleinere stukken van 4 tot 8 hectare zijn doorverkocht.
Trend houdt aan
Analisten verwachten dat de opwaartse beweging voorlopig nog niet ten einde is. Er zijn geen aanwijzingen voor trendbreuk. "De meeste agrarische taxateurs zijn behoorlijk optimistisch over de grondmarkt voor de komende jaren", zegt Mykel Taylor van de Auburn University. Gilliland kan dat beamen. "We zitten in een vraagmarkt en het aanbod is schaars. Er zijn geen tekenen dat dit op korte termijn gaat veranderen."