De Nederlandse economie groeit dit jaar naar verwachting met 4,2% en in 2022 met 3,7%. Er zijn grote verschillen tussen regio's en sectoren. De groeiverwachting binnen de landbouwsector is zowel dit als volgend jaar 0,5%. In 2020 groeide de sector met 0,4%. Dit melden economen van de Rabobank in hun vandaag verschenen kwartaalstudies.
In het tweede kwartaal van dit jaar groeide de Nederlandse economie 3,1%. Onverwacht hard, aldus de analisten van de Rabobank. Het herstel van de economie is in ons land sterker dan in andere Europese landen. Naar verwachting ligt het bbp in het derde kwartaal weer boven dat van voor de coronacrisis. Bijna alle bedrijfssectoren zijn naar verwachting uiterlijk in 2022 volledig hersteld van de coronacrisis.
De stijging van de inflatie is volgens de analisten tijdelijk en blijft binnen de perken. De bank stelt dat de aangekondigde afbouw van de generieke steunmaatregelen 'verantwoord en logisch is, zeker in combinatie met de bijzonder krappe arbeidsmarkt'.
Krimp omzet akkerbouw
In een omzetprognose zoomen de analisten ook verder in op de ontwikkelingen binnen de landbouwsector. Hieruit blijkt dat noemenswaardige verschillen zijn. Zo wordt verwacht dat de omzet van de akkerbouw in 2021 krimpt met -1% en de omzet van grondgebonden veehouderij juist toeneemt met 4%. De verwachting is wel dat in 2022 de omzet daarvan volgend jaar als enige onderdeel afneemt, met -2% (zie tabel hieronder).
Stabiele melkprijzen verwacht
De prijzen van de basiszuivelproducten staan dit kwartaal licht onder druk, maar voor de boerderij-melkprijzen verwacht de Rabobank de komende tijd een stabiel niveau. Hogere algemene kosten, duurder krachtvoer en regionaal mindere kwaliteit van ruwvoer doen het rendement door de hogere melkprijs enigszins teniet.
Dalende importvraag varkensvlees China
De Chinese varkensvleesprijs is sterk bepalend voor producenten in de EU, stellen de analisten. De import van varkensvlees door China is nog altijd hoog, maar er is een dalende tendens te zien. Door het ruime aanbod is de varkensvleesprijs inmiddels gedaald. In combinatie met de hoge voerprijs is de druk op de marges dus toegenomen.
Openen horeca goed voor afzet kalfsvlees
Ruimere openstelling van de foodservice in Europa heeft de afzet van kalfsvlees bevorderd. Ook aanbodbeheersing heeft bijgedragen aan een verbetering van de opbrengstprijzen. Stallen die leegkomen, worden weer sneller bevolkt. Het sentiment in de sector is positiever. Dit neemt niet weg dat de gestegen voerkosten en de hogere prijs van de nuchtere kalveren het rendement drukken, aldus de analisten.
Prijsvorming overig vee blijft positief
Aanbodbeheersing en op peil blijvende vraag zorgen ervoor dat de prijsvorming in overige veehouderijsectoren (melkgeiten, konijnen, paarden) positief blijft. Nadelig zijn de gestegen kosten, vooral van voer.
Zorgen over stijgende kosten tuin- en akkerbouw
De vraag naar de meeste producten in de groente-, fruit-, bloemen- en plantensector blijft in 2021 op een goed niveau, maar de kosten stijgen. De zorgen groeien over toenemende kosten van energie, meststoffen, gewasbescherming en verpakkingen. Ook blijft de beperkte beschikbaarheid van arbeid uitdagend in alle tuinbouwsectoren.
Verwachtingen legpluimvee gematigd
Voor legpluimvee zijn de verwachtingen van de bank voor de komende periode gematigd. De vraag naar eieren blijft op niveau, maar de voerprijzen blijven voorlopig hoog en dat zet de marges onder druk. Het productaanbod zal verder verduurzamen en steeds meer zijn gericht op regionale afzet.
De markt voor pluimveevlees verbetert de komende periode naar verwachting van de Rabobank door een aantrekkende vraag. Hoge voerkosten zorgen op korte termijn nog voor lagere saldo's. De omstandigheden blijven hierdoor uitdagend.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.