Erik (24) komt zelf van een melkveehouderij en wist dus wel hoe het reilt en zeilt op een boerenbedrijf. Toch bleek het leukste van zijn stage bij Boerenbusiness om voor de Ruwvoertour andere bedrijven te bezoeken en boeren te interviewen. Ook in het schrijven van artikelen kreeg hij steeds meer handigheid en plezier.
Erik van der Deure |
Leeftijd: 24 jaar School: Aeres Hogeschool Dronten Opleiding: Bedrijfskunde en Agrifoodbusiness Leerjaar: Afgestudeerd Functie binnen de stage: Ruwvoertour coördineren |
Erik is pas afgestudeerd en neemt zijn ervaringen bij Boerenbusiness mee in de praktijk. "Ik ben zelfstandiger geworden door mijn stage, puur ook door de vrijheid die mij werd gegeven."
Hoe kwam je op het idee om bij Boerenbusiness stage te lopen?
"Ik was net 3-4 maanden voor de stage abonnee geworden van het platform toen ik de advertentie zag voor een stagiair. Ik was enthousiast en heb gereageerd, toen ging het vrij snel en kon ik aan de slag bij het bedrijf!"
Wat hield je stage in?
"Tijdens mijn stage bij Boerenbusiness hield ik me voornamelijk bezig met de coördinatie van de Ruwvoertour en het bellen met deelnemers en specialisten voor het schrijven van artikelen. Dit is de tweede keer dat Boerenbusiness de Ruwvoertour uitvoert. Vorig jaar werden voor het eerst 10 Nederlandse boeren in de melkveehouderij met gras en maispercelen gevolgd. De Gewastour voor de landbouw was wel al 3 jaar bezig, hierin worden uien en aardappelpercelen voor de akkerbouwers gevolgd. Het idee aan de voorkant was om zo veel mogelijk data te verzamelen, daar zijn ze bij Boerenbusiness gek op. Hier moest content over geschreven worden en de informatie werd ook teruggekoppeld aan de boeren die deelnamen. Op die manier wordt er dus heel veel informatie uitgewisseld. Ik kon bezig zijn in de cultuur waaraan ik gewend ben: de agrarische sector. Ik kreeg veel vrijheid en er werd niet moeilijk gedaan; doe vooral je eigen ding. Dit is iets waar ik me ook goed in kon vinden."
Hoe ging je te werk?
"Er werd bijvoorbeeld met mij afgesproken dat ik voor eind van de week 3 of 4 artikelen zou publiceren. Hoe ik dat deed en hoe ik mijn tijd invulde, was aan mij. In de eerste paar weken was het aantal lezers van mijn artikelen niet om over naar huis te schrijven, maar uiteindelijk leer je daar ook van en leer je hoe je het anders kunt doen. Iedere vrijdag gingen we eventjes bij elkaar zitten om te kijken naar de artikelen die geplaatst waren en zo weet je een beetje hoe het gaat en wat dingen zijn die je kunt verbeteren of juist precies hetzelfde moet doen in komende artikelen."
Wat was het leukste om te doen?
"Binnen mijn stage heb ik de meeste energie gehaald uit het contact met de boeren! Dat was ook één van mijn taken: de groepsapp van de Ruwvoertour levendig houden. Dit kwam in het begin vooral vanuit mij, maar uiteindelijk is het een wisselwerking geworden; een hele vooruitgang."
Wat heb je geleerd tijdens je stage?
"De ontwikkelingen binnen mijn stage vonden vooral plaats op gebied van het schrijven van artikelen, hier kon ik de grootste stappen in zetten. Ik was nog niet gewend aan het schrijven, maar hier groei je na een aantal weken wel in. Ik ging stukken van anderen lezen, kijken naar hoe zij schrijven en hoe zij omgaan met hun creativiteit. Daarnaast was deze stage heel waardevol voor in de toekomst door de mensen die ik heb mogen leren kennen."
Zou je een stage bij Boerenbusiness aanraden?
"Ik zou een stage hier zeker aanraden aan de toekomstige stagiairs. Wel is het belangrijk om als je de Ruwvoertour gaat doen, je te realiseren dat dit wel echt je ding moet zijn. Je moet er zelf alles uit willen halen en je moet het contact willen onderhouden met alle deelnemers en partners. Als dit is waar jij zin in hebt, is het een super waardevolle stage!"
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.