Interview Aalt Dijkhuizen

‘Innoveren belangrijk in agrifood, ook in tegenspoed'

21 Augustus 2021 - Jeannet Pennings - 1 reactie

Stilstand is achteruitgang in de agrifoodsector. Je moet voortdurend bezig zijn om dingen te vernieuwen, ook als het economisch tegenzit. Dat stelt Aalt Dijkhuizen, juryvoorzitter van de Agribusiness Award, tijdens een live interview met Boerenbusiness op LinkedIn. De grootste bedreiging volgens hem is het zwabberende overheidsbeleid.

Kijk en luister naar het interview met Dijkhuizen of lees het artikel verder.
 

 

Als voorzitter van de jury van de Agribusiness Award ziet Aalt Dijkhuizen, voormalig topman van kennisgigant Wageningen UR, ieder jaar een breed scala aan innovaties voorbij komen. "Er gebeuren zoveel dingen op het gebied van innovatie in de agrifoodsector, dat is fantastisch om te zien", zegt Dijkhuizen. "Het is belangrijk om die innovaties naar boven te halen. Heel veel vernieuwing vindt in de stilte plaats. Dat is zonde, want andere bedrijven kunnen er ook weer van leren en er op voortborduren."

Stap voor stap toekomst veroveren
Blijven innoveren is belangrijk, stelt Dijkhuizen, ook in economisch moeilijke tijden. Staat het inkomen onder druk? Kies er dan voor om wat minder risico te nemen of minder grote stappen te zetten. "Innovaties kunnen ook hele kleine stapjes zijn om je bedrijfsproces vooruit te brengen. Het hoeven niet altijd grote investeringen te zijn. Zet innoveren nooit stil. Juist als het moeilijk is, moet je weer stap voor stap de toekomst veroveren."

Volgens Dijkhuizen hoef je als agrarisch ondernemer niet te twijfel of er wel toekomst is. "Eén ding is zeker, de vraag naar voedsel neemt toe. En die gaat nog decennialang toenemen. Er zijn niet zo veel producten waarvan de vraag gegarandeerd gaat toenemen. Er is dus markt. Om die markt als ondernemer in te vullen is niet makkelijk, maar de goede ondernemers kunnen het."

Consistent overheidsbeleid nodig
Economische redenen ziet de juryvoorzitter niet als bedreiging voor de innovatiekracht in de agribusiness. Integendeel: "In een sector waar heel veel geld wordt verdiend, gaat innovatie niet per definitie sneller. Het maakt ondernemers immers ook luier." Dijkhuizen maakt zich meer zorgen over het overheidsbeleid. "Om innovaties goed tot waarde te brengen en er voordeel uit te halen, heb je een langere tijdshorizon nodig. Onzekerheid geeft voor innovaties en investeren in het algemeen slechte omstandigheden. Er is duidelijk en consistent overheidsbeleid nodig om te innoveren."

In dat licht lonkt voor sommige boeren het buitenland. "Je moet dan echter wel goed nadenken over waar en hoe", meent Dijkhuizen. "Je kunt je bedrijf wel naar het buitenland verplaatsen, maar goed ondernemerschap vraagt een heel (kennis)netwerk er omheen. In Nederland is dat vanzelfsprekend, omdat we het jarenlang hebben opgebouwd. In andere landen is dat niet zo maar beschikbaar, dus boeren in het buitenland is niet makkelijk."

Nederland biedt veel kansen
Bovendien is er ook geen enkele reden toe, vindt Dijkhuizen. "Vooral de intensieve veehouderij past heel goed in Nederland, want die vraagt geen ruimte. In ons land met weinig beschikbare grond kun je die productie uitstekend kwijt. En door ons hoge kennisniveau is de gezondheidszorg goed en zijn er relatief weinig grondstoffen nodig." Bovendien liggen er volgens Dijkhuizen nog legio mogelijkheden om schoner en efficiënter te produceren. "De 25% beste boeren hebben maar de helft van de footprint van de onderste 25%. Zo groot zijn de verschillen."

En juist daarom is het volgens hem belangrijk om te blijven innoveren. Met de Agribusiness Award wordt jaarlijks gezocht naar de meest veelbelovende innovatie in de agrarische sector. Dat kan innovatie op alle denkbare vlakken zijn, groot of klein. "Zo lang de boer er maar voordeel van heeft", zegt Dijkhuizen. "De agrarische sector in Nederland kenmerkt zich, doordat er overal innovaties plaatsvinden. De innovatiekracht is ontzettend groot, zeker als je dat internationaal vergelijkt. Als je de Agribusiness Award wint ben je ook echt wereldkampioen."

Heb jij met jouw bedrijf een interessante innovatie voor de agrarische sector? Meld je dan nu aan voor de Agribusiness Award via boerenbusiness.nl/Award. Aanmelden kan nog tot en met 12 september.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
20 Augustus 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10893791/lsquo-innoveren-belangrijk-in-agrifood-ook-in-tegenspoed]‘Innoveren belangrijk in agrifood, ook in tegenspoed'[/url]
De ontwikkeling in voedselproductie gaan over de gehele wereld erg hard bijvoorbeeld in landen als China zeer hard. De ouderwetse backyard farms worden vervangen door hoog productieve varkensbedrijven.

Verder wordt zelfvoorzienend zijn in voedselproductie voor steeds meer landen een speerpunt, Rusland is ook in de varkensproductie binnen slechts een paar jaar flink gegroeid en streeft nu zelfs export na. Ook Spanje is in 15 jaar tijd van 60% naar 180% zelfvoorzieningsgraad gegaan.

Oa. de Nederlandse glastuinbouw verovert de wereld. Door kassencomplexen te bouwen in het Midden-Oosten en Azië helpt de Nederlandse tuinbouwsector deze gebieden in hun missie om zelfvoorzienend te worden in hun voedselproductie, daarbij helpen de kennis en technieken die in Nederland ontwikkeld en geïmplementeerd zijn onder begeleiding van strenger wordende wet en regelgeving.

Door deze ontwikkelingen zien we dat voor de Nederlandse landbouw geldt dat de voedsel export wordt ingeruild voor het leveren van kennis en financiële middelen zodat de landen die voorheen afzetmarkten waren nu en in de toekomst zelfvoorzienend zullen worden in voedselproductie.

Meneer Dijkhuizen spreekt beroepsmatig voor het verdienmodel van de agribusiness/aanverwante bedrijven/ periferie. Dit verdienmodel is decennia lang door de boeren gefaciliteerd (zonder daarvoor beloond te worden maar wel de nadelen daarvan ondervindt).
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Aangeboden door Agribusiness Award

Agribusiness Award voor de zesde keer van start

Interview Cynthia Zhu

'Adoptie AI belangrijk om koppositie te behouden'

Achtergrond Agribusiness Award

Hoe de melkboer van vroeger Picnic inspireerde

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden