Na een 21 maanden durende groei van het aantal zeugen in China is deze opmars in juli tot stand gekomen. Ten opzichte van de maand juni nam het aantal licht af. Op jaarbasis is er nog altijd sprake van forse groei in het aantal gehouden varkens.
Dat blijkt uit cijfers van het Chinese ministerie van Landbouw. Er werden in juli 0,5% minder zeugen geteld dan de maand ervoor. Het totaal aantal aanwezige varkens nam licht toe en wel met 0,8%. Ten opzichte van juli 2020 is er nog wel sprake van een forse toename in het aantal gehouden dieren.
Aantallen op jaarbasis nog altijd fors hoger
Volgens het Chinese landbouwministerie waren er eind juni 45,64 miljoen zeugen aanwezig op varkensbedrijven in het land. Dat zijn er 9,34 miljoen meer dan eind juni vorig jaar. Het totaal aantal varkens kwam uit op 439,11 miljoen. Dat waren er 29,2% meer dan vorig jaar.
In de eerste helft van dit jaar werden volgens cijfers nog liefst 1,2 miljoen levende varkens voor de fokkerij ingevoerd. Dat waren er 50% meer dan in de eerste helft van vorig jaar. Dit heeft bijgedragen aan een snel herstel van de varkensstapel. De helft van de fokkerij dieren kwamen uit de Europese Unie, de andere helft uit de Verenigde Staten.
Efficiency weer belangrijk nu rendement onder druk staat
Volgens een woordvoerder van het Landbouwministerie is de recente krimp in de zeugenstapel het gevolg van een efficiencyslag op de bedrijven. De afgelopen jaren werden veel vleesvarkens als zeug ingezet om snel te kunnen profiteren van de hoge varkensprijzen. Nu de varkensprijzen fors zijn gedaald, zijn beginnen bedrijven deze minder efficiënte zeugen uit te selecteren.
Het rendement in de Chinese varkenshouderij is hard gedaald als gevolg van de lage varkensprijzen en de extreem hoge voerprijzen. Nadat de varkensprijzen in juli iets herstelden van de forse daling in de eerste helft van het jaar, liepen deze de afgelopen weken weer iets terug. Ook op de Chinese varkenstermijnmarkt is de stemming flauw en moest het contract voor levering september weer flink terrein prijsgeven. Aanvang augustus stond het contract nog op €2,40, donderdag 19 augustus sloot het contract op omgerekend €2,06 per kilo levend gewicht.