De vroegst gezaaide percelen zaaiuien zijn eind juli aan de MH-bespuiting toe; in de weken daarna volgt de grote massa. Uienexperts Kees Jacobs en Michiel van Mol adviseren telers om de spuitomstandigheden scherp in de gaten te houden. "Bij wisselvallig weer kun je zomaar het mooiste moment missen."
"De afgelopen jaren hadden we te kampen met droogte en hitte maar dit seizoen moeten we omgaan met nattigheid." Michiel van Mol vat het bondig samen. Hij en zijn collega Kees Jacobs zien dat de zaaiuien er over het algemeen goed voor staan. De achterstand door het koude voorjaar is door het groeizame weer van de afgelopen periode gedeeltelijk ingelopen. En de trips is dit jaar goed beheersbaar. "We vinden er overal wel een paar, maar trips voelt zich niet prettig bij neerslag en relatief lage temperaturen. De uien groeien nu lekker en hebben geen stress. En dat is het beste wapen tegen schade door trips."
Tweewassigheid
Toch zijn er ook verschillen. "In het Zuidwesten hebben de uien er in jaren niet zo mooi bijgestaan", weet Jacobs. "Maar in andere delen van het land hebben hagel, stuifschade en overmatige neerslag plaatselijk toch weer voor tweewassigheid gezorgd. Ook zien we schade door aaltjes en er zijn in alle uienteeltgebieden wel gevallen van schade door te felle werking van bodemherbiciden. Op percelen waar deze omstandigheden spelen is de timing van de MH-bespuiting toch weer lastig." Volgens de uienexperts van Syngenta Seeds moeten telers die kampen met tweewassigheid eerst de knoop doorhakken of de partij sowieso geschikt is voor langere bewaring. En als men besluit om MH toe te passen, moet het optimale spuitmoment worden afgestemd op de verst ontwikkelde uien.
Het juiste spuitmoment
Voor de timing van de MH-bespuiting heeft de teler meerdere aanknopingspunten. "Het meest gebruikte criterium is dat 10% van de uien gestreken is", vertelt Van Mol. "Ook de verhouding van de diameter van de bol en de nek wordt wel gebruikt. Die moet minstens 3 staat tot 1 zijn. En als er dan nog twijfel is, kun je de nek inknijpen, net boven de bol. Die moet zacht aanvoelen." Dat laatste criterium is volgens Van Mol vooral goed bruikbaar als er twijfel is of de ui natuurlijk is gestreken of door de wind. Behalve de timing is ook een goede opname van de MH cruciaal voor de kiemremming. "Spuit altijd met veel water", adviseert Jacobs. "Minimaal 500 liter per hectare. En spuit op een moment dat het gewas nog minstens 10 uur droog blijft. Dat kan dit jaar nog wel eens de grootste uitdaging worden. Je hebt na de MH-bespuiting gewoon een flinke periode met vast droog weer nodig. Je kunt ook overwegen om een hechter toe te voegen." Wie toch binnen een paar uur verrast wordt door een bui, krijgt een lastige afweging. "Als je ze lang wilt bewaren, zou ik de bespuiting herhalen", adviseert Jacobs. "In het andere geval kun je beter voor de Kerst afscheid nemen."
Schimmelweer
Na de MH-bespuiting moeten de uien nog minstens 14 dagen groen en vitaal blijven zodat de MH via de sapstroom in de bol kan komen. "Dus gewoon doorgaan met de ziektebestrijding", stelt Van Mol. "Maar dat moet je dit seizoen toch al. De vorige jaren was het insectenweer, dit jaar is het feest voor de schimmelziekten. En we zien ook weer bladvlekken. Dus laat geen gaten vallen in je spuitschema." Plekken waar water heeft gestaan lopen extra risico. "Daar is de ui verzwakt en bezig om nieuwe wortels te maken. En de omstandigheden voor de schimmels zijn er ideaal", besluit Van Mol. Bekijk hieronder de video over het toepassen van MH: