Certis

Aangeboden door Certis

Geslaagde kiemremming begint met Crown MH

16 Juli 2021

Akkerbouwer Henk van Sluijs uit Westkapelle past al jaren achtereen Crown MH toe in zijn fritesaardappelen. Hiermee legt hij de basis voor een geslaagde kiemremming tijdens bewaring. Bovendien reduceert het de aardappelopslag in volgteelten drastisch en krijgt Phytophthora minder voet aan de grond.

Het is begin juni als akkerbouwer Henk van Sluijs en teeltadviseur Leo Zandee van CZAV 3,5 hectare zaaiuien inspecteren. Het perceel heeft de zware onweersbui met ruim 62 millimeter neerslag in de voorgaande week goed doorstaan, al is het nog even afwachten hoe de groei verder gaat verlopen. Herbiciden hadden hun werk daarvoor al gedaan. Zeer goed zelfs, constateren de heren tevreden.

Tevreden constateren akkerbouwer Henk van Sluijs (l) en zijn adviseur Leo Zandee de goede werking van Crown MH op aardappelopslag in de zaaiuien.

Minder werk
Her en der is alleen wat aardappelopslag zichtbaar. Die is straks makkelijk weg te krijgen met de glyfosaatstick. "Druppel erop en ze zijn zo verdwenen", zegt Van Sluijs. "De paar opslagplanten die je nu ziet, stellen niks voor. Het zou er heel anders uitzien als ik in de laatste aardappelteelt op dit perceel geen Crown MH had toegepast. Dat zou me dagen extra werk aan opslagbestrijding hebben opgeleverd. Nu is het binnen één dag gepiept."

Tot 70% opslagreductie
De Zeeuwse teler gebruikt het middel al jaren als kiemregulator voor zijn fritesaardappelen. "Je spuit het tijdens het groeiseizoen en dan hebben de knollen al bij het inschuren een kiemremmer te pakken", legt Zandee uit. "En omdat je het tijdens de teelt toepast, zit de kiemremmer ook in de knollen die op het veld achterblijven. In volgteelten geeft dat veel minder aardappelopslag. De werking varieert wat per ras, maar Crown MH kan wel tot 70% opslagreductie realiseren."

Lagere ziekte- en virusdruk
Minder aardappelopslag betekent ook een lagere druk van Phytophthora, stelt de teeltadviseur vast. "En een lagere virusdruk; dat is prettig is voor de pootgoedtelers in de buurt." Van Sluijs ziet ook praktische voordelen. "Het is een vloeibaar middel en dat is makkelijk in gebruik. Bovendien mengt het goed in de tank en schuimt het minder dan bij granulaat.

Let op toepassingstijdstip
Waar je voor een optimale werking wel op moet letten is het toepassingstijdstip. "Voor een goede opname en distributie van de werkzame stof maleïne-hydrazide naar de knollen dient het gewas nog actief te zijn", weet Van Sluijs. "Na de bloei verschuift de groei van het loof naar de knol. Wanneer de actieve loofgroei voorbij is en de meeste knollen in de sortering 30 tot 35 millimeter zitten, kun je in principe gaan spuiten." Schat wel eerst in wanneer de loofdoding plaatsvindt. Tussen een bespuiting met Crown MH en de loofdoding dienen minimaal 3 weken te liggen, liefst 5. Bij extreem droog, nat of winderig weer kan de timing soms lastig zijn. "Aan de Zeeuwse kust kan het hard waaien, maar ik heb de behandeling altijd op een goed moment uit kunnen voeren."

Rust in de knollen
De akkerbouwer uit Westkapelle heeft veel ervaring met Crown MH. Hij paste het jaren achtereen toe in Victoria. Dit jaar zet hij de kiemregulator in op 11 hectare Lady Anna, bestemd voor Nedato in Oud-Beijerland. Hij is zeer te spreken over de kiemremming. "Je begint de bewaring met rust in de knollen. Vooral in kiemlustige jaren is dat een groot voordeel."

Zandee noemt nog een laatste argument voor de veldbehandeling: "De meeste nieuwe kiemremmers voor ruimtebehandeling kun je alleen inzetten op een droog product. Met Crown MH aan de basis kun je de eerste behandeling lang genoeg uitstellen. De aardappelen krijgen alle tijd om te drogen en hun wonden te helen."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden