De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) waarschuwt ervoor dat de wereldwijde kosten van voedselimport dit jaar flink stijgen. Naar verwachting stijgen de importkosten dit jaar naar een nieuw record.
De wereldwijde voedselimportkosten lopen dit jaar naar verwachting op tot $1,715 biljoen, zo vermeldt de FAO in haar recente uitgave van het Food Outlook rapport van 10 juni. Vorig jaar lagen de kosten op $1,530 biljoen. De stijging is een gevolg van stijgende grondstofprijzen en een sterke vraag tijdens de coronacrisis.
De maandelijkse voedselprijsindex van de FAO bereikte in mei al het hoogste punt sinds 10 jaar. Dit als gevolg van sterke prijsstijgingen van granen, plantaardige oliën en suiker. De organisatie zegt dat de afzonderlijke index van de invoerwaarden van voedsel, inclusief vrachtkosten, ook enorm zijn gestegen en in maart dit jaar zelfs een nieuw record bereikte.
Chinese maïsimport
Hiermee werden eerdere piekmomenten in 2006, 2008, 2010 en 2012 overtroffen. Deze hoge kosten kunnen langdurig aanhouden, aangezien bijna alle landbouwgrondstoffen volgens de FAO duurder zijn geworden, terwijl een stijging van de energiemarkten de productiekosten van boeren.
De Chinese invoer was het afgelopen jaar een stimulerende factor voor de hogere vraag en prijzen. Het heropbouwen van de varkensstapel, nadat deze door de Afrikaanse varkenspest flink werd uitgedund, was een belangrijke drijver van de hogere vraag. De prognose van de FAO is dat de Chinese import van maïs het komende seizoen stijgt tot 24 miljoen ton. Hiermee blijft China wereldwijd de grootste importeur.
Kwetsbare landen
Volgens Josef Schmidhuber, adjunct directeur van de handels- en marktenafdeling van de FAO, ziet het probleem niet in de stijgende prijzen, maar zijn de kwetsbare landen het probleem. "Hoewel de groei van de landbouwhandel tijdens de pandemie de veerkracht van de internationale markten heeft aangetoond, verhogen de prijsstijgingen sinds eind 2020 de risico's voor sommige importafhankelijke staten"
Landen die door de FAO zijn geclassificeerd als landen met een laag inkomen, zien naar verwachting dit jaar de importkosten van voedsel met 20% stijgen. Internationale hulporganisaties hebben al gewaarschuwd voor een toenemend aantal ondervoede mensen in de wereld, aangezien de pandemie de voedselonzekerheid in verband met conflicten en armoede in staten als Jemen en Nigeria heeft verergerd.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.