Brancheorganisaties in de vleesindustrie zijn tegen een belasting op vleesproducten en hebben daarom samen een brief geschreven naar informateur Mariëtte Hamer. Zij vrezen voor het voortbestaan van honderden slagers door 'onnodig zware administratieve lastendruk' die een vleestaks met zich mee zou brengen.
"Wij willen samen met de minister, politiek en maatschappelijke partijen verdere stappen zetten in verduurzaming, maar alleen met middelen die wél werken", aldus Jos Goebbels, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV).
De brief naar de informateur is verder ondertekend door LTO Nederland, Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), Nepluvi (Nederlandse Pluimvee Industrie) en Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS). Naar hun mening is een vleestaks 'niet effectief, niet uitvoerbaar en soms zelfs contraproductief'.
Honderden slagers op de tocht
De organisaties halen een rapport van EY aan waarin veel knelpunten benoemd staan. "Uit onderzoek dat adviesbureau EY in opdracht van de landbouwminister deed, blijkt dat de milieu- en dierenwelzijnsdoelen niet gehaald worden met een vleesbelasting. Het tegenovergestelde kan zelfs het geval zijn. Bovendien zou de nieuwe, extra belasting heel ingewikkeld worden, moeilijk te handhaven zijn en leiden tot een onnodig zware administratieve lastendruk voor mkb-bedrijven. Daardoor komt het voortbestaan van honderden slagers op de tocht te staan."
De politiek wil volgens de brancheorganisaties 'de vleesbelasting bovendien gebruiken om de veestapel te halveren en om meer mensen te laten overstappen naar een vegetarisch of veganistisch dieet'. "Uit recent onderzoek door bureau 6T blijkt een ruime meerderheid van de maatschappij voor het behoud van de boeren in Nederland te zijn en eet 95% van de Nederlanders gewoon vlees. Blijkens datzelfde onderzoek is er onvoldoende draagvlak voor een vleesbelasting", aldus de organisaties in een persbericht.
Voor duurzame toekomst verdere stappen nodig
De Nederlandse vleesketenpartners onderschrijven het maatschappelijke belang van verdere verduurzaming. "Hiervoor zijn in de vleessectoren al verschillende initiatieven in gang gezet, zoals het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij en de Uitvoeringsagenda duurzame pluimveesector", zo stellen de organisaties. "Voor een duurzame toekomst zijn verdere stappen noodzakelijk. De Nederlandse vleessector ondersteunt daarom de ambities van de Europese Green Deal en de Europese Farm-to-Fork-strategie."
De PvdD, Groen Links, D'66 en de ChristenUnie, zijn voorstander van het invoeren van een belasting op vlees. De Transitiecoalitie Voedsel bracht de belasting onlangs ook onder de aandacht van de informateur. Die is juist voor een vleestaks.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.