Zonnepanelen op het dak

Aangeboden: Energy Shift

Aanschaf zonnepanelen, waar let je op?

29 Maart 2021

Dat een investering in zonnepanelen erg interessant is, is inmiddels bij veel ondernemers wel bekend. Een investering in zonnepanelen kan gemakkelijk 7 procent rendement opleveren. Met een SDE++ subsidie wel 15 jaar lang. Stel u heeft besloten om bij te gaan verdienen met een zonnepaneleninstallatie, waar moet u dan op letten wanneer u met een zonnepanelenaanbieder in zee gaat?

Tijdens een zoektocht naar nieuw landbouwapparatuur, zult u al snel ontdekken dat de prijzen van een John Deere, New Holland of Fendt onderling flink kunnen verschillen. Als agrarisch ondernemer is het niet gemakkelijk om een keuze te maken tussen het overweldigende aantal modellen, series en merken. Uiteindelijk wil je vooral een keuze maken voor kwaliteit.

Hetzelfde geldt voor de aanschaf van een zonnepaneleninstallatie. U vraagt offertes op bij een aantal partijen en de verschillende aanbieders komen met verschillende prijzen, producten en kwaliteitsniveaus. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Een zonnepaneleninstallatie bestaat uit verschillende onderdelen die onderling goed moeten kunnen samenwerken: het paneel, de bekabeling en de omvormer. Hoe beoordeel je de kwaliteit hiervan?

Het paneel
Om de kwaliteit van een paneel goed te kunnen beoordelen zijn de volgende punten van belang: het opwekkend vermogen, de vermogensgarantie en de weerbaarheid van het paneel tegen de omstandigheden op een agrarisch bedrijf.

Tegenwoordig levert een kwalitatief goed paneel een vermogen op van 370 WP (Wattpiek). Een fabrikant die gelooft in het eigen product zal een vermogensgarantie durven afgeven van minimaal 25 jaar. Dit houdt in dat zonnepanelen in die tijdsstrekking een hoog percentage (minimaal 80%) van de originele opbrengst zullen opleveren. Panelen die komen te liggen op het dak van een agrarisch bedrijf moeten weerstand kunnen bieden tegen omstandigheden zoals stof, zand, vocht en ammoniak. Een paneel van kwaliteit voldoet aan deze eisen.

Omvormer
De bekabeling loopt vanaf het dak naar de omvormer. Een omvormer zorgt ervoor dat opgewekte stroom (=gelijkstroom) wordt omgevormd naar wisselstroom die geschikt is voor het energienet.
Van invloed op het opwekkend vermogen van een installatie is de manier waarop de zonnepanelen aan elkaar - en met de omvormer - zijn verbonden. Dat kan serie-geschakeld of doormiddel van 'power optimizers' per één of twee geschakeld zijn.

Een traditionele serieschakeling werkt als een oude kerstlichtjesslinger: werkt 1 van de lichtjes minder of niet, dan lijdt de opbrengst van de gehele slinger daaronder. Bij een zonnepaneleninstallatie kan dat komen door omstandigheden, zoals vallende bladeren op de panelen, vuil, schaduw, temperatuurverschillen etc. Een installatie die serie-geschakeld is, zal minder opleveren dan een installatie die doormiddel van power optimizers per 1 of 2 panelen aan elkaar is geschakeld. Kies je voor power optimizers dan kies je voor meer opgewekte energie en dus meer rendement. Daaraan is toe te voegen dat je met een installatie met power optimizers ook kiest voor veiligheid: de installatie is aanraakveilig en voorzien van een vlamboogdetectie om brand te voorkomen.

Montagesysteem
Zonnepanelen mogen natuurlijk nooit van het dak afwaaien. Een hoogwaardig montagesysteem is van levensbelang. Let er ook op dat gewerkt wordt met gecertificeerde dubbel geïsoleerde bekabeling en een kabelgoot waarin deze netjes wordt opgeborgen. Een installatie van goede kwaliteit is een installatie die veilig is. Eerder schreven we al dat de kennis en kunde van de installateur van invloed is op het rendement. Kies voor een partij die zich Scope 12 laat keuren. Hiermee zorgt u voor een veilige installatie, een laag brandrisico en een optimaal rendement.

Bent u benieuwd wat een zonnepaneleninstallatie van kwaliteit u op kan leveren? Bereken het eenvoudig met deze online calculator.

Dé specialist voor agrariërs
Neem Energy Shift beslist mee als u zicht oriënteert op de aanschaf van een zonnepaneleninstallatie. Het bedrijf kiest bewust niet voor goedkoop, maar voor kwaliteit en is specialist op het gebied van installaties voor agrarische bedrijven. Op basis van jarenlange praktijkervaring en onderzoek heeft de onderneming ontdekt dat de kwaliteitspanelen van Canadian Solar in combinatie met de optimizers en omvormers van SolarEdge het hoogst aantal kilowatt uur oplevert in Nederland. Bovendien worden de installaties van Energy Shift Scope 12 gekeurd. Vraag hier een offerte op.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden