Shutterstock

Nieuws Suiker

Rabobank: 'Suiker blijft op huidige hoge prijsniveau'

22 Maart 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Na een flinke stijging van de suikerprijs in de eerste maanden van dit jaar, is de prijs zich sinds maart aan het stabiliseren. Zorgen over de Thaise suikeroogst en logistieke problemen in Azië en Brazilië ondersteunen het huidige prijsniveau. De Rabobank verwacht dat de suikerprijs op dit relatief hoge niveau blijft.

Voor het seizoen 2020/2021 voorspelt de Rabobank in de kwartaalupdate een tekort van 2,8 miljoen ton ruwe suiker. Dat is fors groter dan in de voorspelling van december. Toen ging de bank nog uit van een tekort van 300.000 ton. Dat komt omdat de verwachte productie van India, Thailand en de EU naar beneden is bijgesteld.

Onzekerheid over luizenbestrijding
De suikeroogst in 2020/2021 binnen de EU is een van de slechtste in de recente jaren. Dat komt door slechte weersomstandigheden en door schade dat het vergelingsvirus heeft veroorzaakt. De Europese Commissie becijfert de suikeropbrengst in de EU op 16,5 miljoen ton. Dat is 9,2% minder dan vorig seizoen. De Rabobank verwacht dat de opbrengst in 2021/2022 met 17 miljoen ton iets hoger uitkomt door hogere hectare-opbrengsten. Het areaal blijft ongeveer gelijk.

De beheersing van het vergelingsvirus blijft wel een punt van zorg voor de Europese bietenteelt. Met het wegvallen van een goede zaadcoating is de luizenbestrijding moeilijk geworden en iedere lidstaat heeft zijn eigen noodmaatregelen.

Het verbruik van suiker ligt in 2020/2021 iets hoger dan de productie. Daarbij moet wel een slag om de arm gehouden worden. De Rabobank gaat er namelijk vanuit dat het verbruik met 1,4% groeit ten opzichte van het vorige seizoen. Door de aanhoudende effecten van de coronacrisis kan dit in de praktijk lager uitvallen. In seizoen 2019/2020 was er nog sprake van een klein overschot van 445.000 ton suiker. In de EU is de suikermarkt redelijk in balans. De prijzen op de Europese markt zijn vergelijkbaar met de wereldmarkt. Mits door de coronacrisis de vraag naar suiker niet te veel afneemt, zou de huidige prijs houdbaar moeten blijven.

Brazilië grote onzekere factor
Vooruitkijkend naar 2021/2022 verwacht de bank een overschot op de wereldsuikerbalans van 1,5 miljoen ton. De productie herstelt naar verwachting sneller dan het verbruik. In Thailand, de EU en Australië verwacht de Rabobank dat de productie het komende seizoen volledig herstelt. Voor India, China en Pakistan wordt de trend van stijgende opbrengsten doorgetrokken. De grote onzekere factor qua suikerproductie is Brazilië. Grote suikerrietgebieden hebben daar te kampen met droogte. Het is afwachten hoe het suikerriet zich in het land gedurende het seizoen ontwikkelt. Ook de olieprijs kan een belangrijke rol spelen. Bij goedkope olie komt er meer suiker op de markt die anders in de bio-ethanol zou verdwijnen.

De Rabobank verwacht dat de suikerprijs door tekorten en de nodige logistieke problemen, op het huidige relatief hoge niveau blijft. Maar de bank waarschuwt wel. Verschillende agrarische grondstoffen zoals soja, maïs en palmolie zijn op het moment duur. Door zorgen over inflatie van de dollar zoeken beleggers en investeerders een veilige haven in onder andere grondstoffen. Historisch gezien heeft dat vaak grote volatiliteit tot gevolg. Daar herinnerde de daling van 7% van ruwe olie op 18 maart ons maar weer aan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Aviko en Rabobank gaan telers financieel steunen

Nieuws Financieel

Rabobank ziet agrarische kredietaanvragen groeien

Nieuws Melk

Liquiditeit blijft uitdaging op melkveebedrijf

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden