Douane

Nieuws Brexit

Problemen verwacht bij volgende fase brexit

3 Maart 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Grote chaos op gebied van handel en transport is tot nu toe uitgebleven sinds de brexit. Dat neemt niet weg dat er veel problemen zijn, vooral bij de export van het Verenigd Koninkrijk (VK) naar de Europese Unie (EU). De nieuwe fase die per april van kracht gaat, kan ook voor problemen zorgen bij Europese exporteurs.

Op 1 april start de tweede fase van het Border Operating Model. Dan gelden er ook aanvullende eisen voor bepaalde producten die geëxporteerd worden naar het VK. Dat betekent dat Nederlandse bedrijven die producten exporteren naar het VK voorzien moeten worden van de juiste documenten en certificaten.

Slecht voorbereid
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) merkt dat veel bedrijven nog niet goed voorbereid zijn op die nieuwe regels. Dat zorgt mogelijk voor vertragingen en hoge kosten. Vooral (MKB-)bedrijven die tot nu toe alleen handel drijven met landen binnen de EU, hebben moeite met de nieuwe situatie. Zij zijn in veel gevallen niet bekend met de extra regels en formaliteiten die horen bij handel met landen buiten de EU. Het advies van de NVWA luidt om goed te onderzoeken welke documenten en certificaten vereist zijn en hoe die te krijgen zijn. Een goede voorbereiding is essentieel om ook na 1 april zaken te doen met het VK.

Eerder bleek het VK al slecht voorbereid te zijn op de nieuw situatie. De infrastructuur die nodig is om goederen naar de EU te exporteren, was daar niet op orde. Groente, fruit, bloemen en vlees moeten voorzien zijn van een gezondheidsverklaring of fytosanitaire certificaten. Ook de IT-systemen van de douane bevatten nog de nodige fouten en hiaten. "Documenten en certificaten bij deze goederen die naar de EU gaan blijken in 60% à 70% van de gevallen niet in orde of onvolledig te zijn," zegt Tim Heddema, agrarisch consulent van de Nederlandse ambassade in Londen. "Dat heeft niet alleen vertragingen bij de grens tot gevolg. Goederen worden daardoor tegengehouden en teruggestuurd of zelfs vernietigd."

Nauwe samenwerking
De NVWA heeft nauw contact met DEFRA (het Engelse ministerie van landbouw), de douane en de Nederlandse ambassade over welke fouten gemaakt worden en/of welke gegevens ontbreken. Door de gegevensuitwisseling wordt geprobeerd de richtlijnen te verduidelijken en te stroomlijnen zodat exporteurs beter weten waar ze rekening mee moeten houden. "Zeker voor verse en bederfelijke producten is het belangrijk de transittijden zo kort mogelijk te houden," zegt Heddema. De hoop is dat van de eerste fase voldoende lessen zijn geleerd en dat bij het van kracht worden van de tweede fase de grootste hobbels zijn genomen.

Handel loopt nog steeds achter
Verder constateren experts dat de handel van agrarische goederen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk sinds de brexit nog steeds achterloopt. Dit komt doordat bedrijven aan beide kanten van de Noordzee grote voorraden hebben aangelegd voordat de brexit van kracht werd. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Verenigd Koninkrijk

'Voedselzekerheid wordt als vanzelfsprekend gezien'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden