Het seizoen voor het uitrijden van drijfmest gaat 16 februari weer van start. De temperaturen lopen snel op, maar veel percelen zijn mede door de sneeuw die afgelopen week is gevallen, nog te nat om met het aanwenden van drijfmest te beginnen. Ook wordt er nog wat regen verwacht deze week.
Verschillende mesthandelaren geven aan dat ze nog wel voor een paar weken voldoende opslag hebben, maar dat het wel vol raakt. Ook bij een aantal (melk)veehouders zitten de gierkelders vol. Zij zullen zodra de eerste percelen berijdbaar zijn willen starten. Verschillende partijen verwachten dat eind deze week of begin volgende week de eerste percelen weiderij en graszaad voldoende doorgezakt zijn om berijdbaar te worden.
Sleepslangen op tarwepercelen lijkt deze en komende weken nog niet aan de orde. Het is afwachten hoe de tarwe onder de sneeuw vandaan komt. Daarbij is het nog nat en akkerbouwers willen schade door het uitrijden voorkomen. De groei is door de afgelopen koude periode uit het gewas en de noodzaak om vroeg te starten is afwezig. Waarschijnlijk komt hier het uitrijden pas in de loop van maart opgang.
Nieuwe regels voor maïs
Dit jaar moeten percelen op zand- en lössgrond waar maïs geteeld wordt vooraf aangemeld worden bij de RVO. Aanmelden kan van 20 januari tot en met 15 februari. Als het perceel niet is aangemeld, mag er dit jaar geen maïs geteeld worden. Na 15 februari is het alleen mogelijk de oppervlakte van een perceel te verkleinen of in te trekken. Een nieuw perceel aanmelden is na deze datum niet meer mogelijk. Vanaf 15 maart mag er op bouwland waar maïs komt, drijfmest worden uitgereden. Boeren en voorlichters zijn goed op de hoogte van de gewijzigde wetgeving waardoor er geen problemen worden verwacht. Voor zover dat nu is in te schatten, hebben veruit de meeste bedrijven de maïspercelen aangemeld.
Net als voorgaande jaren mag er geen drijfmest uitgereden worden op grond die (deels) bevroren is, waar sneeuw ligt of waarvan de bovenlaag verzadigd is met water. Ook in 2021 mag drijfmest nog uitgereden worden met de sleepvoettechniek op klei- en veengrond. Voordat de eerste keer met een sleepvoetbemester wordt uitgereden moet dit gemeld worden bij de RVO en de mest moet verdund worden met water.