Shutterstock

Aangeboden door Boer&Bunder

'Investeren in data verdient zich snel terug'

26 November 2020 - Redactie Boerenbusiness

Je krijgt heel veel data, die altijd en overal beschikbaar is. Akkerbouwer en bloembollenteler Wilbert Mans twijfelt niet over de meerwaarde van Boer&Bunder. Vooral bij zijn steeds terugkerende zoektocht naar huurpercelen biedt het dataplatform belangrijke informatie.

In het Limburgse Weert teelt Wilbert Mans bloembollen en akkerbouwgewassen. Het bouwplan bestaat voor tweederde uit lelies en tagetes en eenderde uit schorseneren, wortelen, bonen en gerst als groenbemester. De gewassen staan voor 80% op huurland en juist daarin biedt Boer&Bunder volgens Mans uitkomst. "Dan wil je altijd weten welke gewassen er eerder op een perceel hebben gestaan."

Snel terugverdienen
Al vanaf de lancering van Boer&Bunder in 2015 is Mans dan ook enthousiast gebruiker. "In het begin was de applicatie nog gratis", vertelt de ondernemer. "Nu hebben we een abonnement en daar zijn kosten aan verbonden, maar feitelijk is dat een schijntje. Je krijgt enorm veel informatie voor relatief weinig geld. Dat verdient zich snel terug."

Als voorbeeld noemt hij één van zijn huurgronden. Informatie op Boer&Bunder leerde dat dit perceel in het verleden uit drie verschillende percelen bestond met sloten als afscheiding ertussen. "We hebben het hele perceel opnieuw uitgemeten en sleuven gegraven daar waar voorheen sloten lagen. Precies op die plekken stond het land later onder water. Gelukkig hadden we daar nu geen gewas staan."

Veelvuldig gebruik hoogtekaarten
Met zijn abonnement kan Mans tot minimaal 9 jaar terug de historie van een perceel inzien en zo inzicht krijgen in welke gewassen er op gestaan hebben. "Alleen percelen die niet zijn opgegeven bij de Gecombineerde Opgave ontbreken helaas. In het verleden werden wortelen en schorseneren onder de algemene noemer groente geschaard, maar dat is gelukkig niet meer zo. Voor ons is dat waardevolle informatie."

Verder maakt de ondernemer vooral veel gebruik van de hoogtekaarten die Boer&Bunder aanbiedt. "Hoogteverschillen in een perceel kunnen reden zijn om een perceel niet te huren of om bepaalde maatregelen te treffen", zegt Mans. "Ook gebruiken we de kadastrale gegevens van percelen, bijvoorbeeld voor het waterschap. Alleen met de satellietbeelden doe ik eigenlijk nog niets."

Vakmanschap
"Voor de groeiontwikkeling blijft het belangrijk om met eigen ogen te observeren", vervolgt Mans. Desondanks sluit hij niet uit dat data op dat gebied in de toekomst een ondersteunende rol gaat spelen. "Precisielandbouw wordt steeds breder toegepast. We rijden natuurlijk al lang met GPS op de trekkers en de ontwikkelingen gaan verder dan dat. Al zal het nooit zo zijn dat je als teler volledig vanaf je beeldscherm stuurt. Het stukje vakmanschap zal altijd blijven."

Mans constateert dat veel collega's met wie hij grond ruilt ook Boer&Bunder gebruiken. "Als je alleen maar op eigen grond boert, is het misschien minder interessant, maar anders is het dataplatform zeer waardevol. Vooral in deze tijd van het jaar bij het zoeken naar huurpercelen, raadpleeg ik Boer&Bunder vaak meerdere keren per dag. Op de computer of op mijn mobiel. Als ik op een perceel sta en ergens over twijfel, dan zoek ik het op. Nu gaat dat nog via de browser. Een app zou in de toekomst een prettige uitbreiding zijn."

Meer over

Boer & Bunder
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden