Zijn uitspraak over het halveren van de veestapel was de druppel die de emmer deed overlopen, waardoor precies een jaar geleden het grootste boerenprotest ooit in Den Haag plaatsvond. Een jaar na dato kreeg D66'er Tjeerd de Groot ook de hoon van collega politici over zich heen.
Vanochtend (donderdag 1 oktober) bij de start van het Kamerdebat 'Landbouw, Klimaat en Voedsel' mocht Tjeerd de Groot, Tweede Kamerlid voor D66, het spits afbijten. Hij somde een hele lijst tekortkoming en gebreken op van de agrarische sector, zoals achteruitgang van bodemkwaliteit en biodiversiteit en verdroging. "Het kan zo niet langer, het moet echt anders." De Groot is vurig pleitbezorger van kringlooplandbouw op regionale schaal.
Rol D66 in regering
Het ene na het andere Kamerlid, of het nu leden van de oppositiepartijen of coalitiepartijen betrof, ergerde zich aan de bijdrage van De Groot, vooral omdat zijn fractie ook deel uitmaakt van de regeringscoalitie. VVD'er Helma Lodders gaf aan niet aan een verkiezingsdebat te willen deelnemen, maar graag de agenda van het Algemeen Overleg te willen volgen. PvdA'er William Moorlag citeerde een Groningse boer die zou hebben gezegd dat 'De Groot nog geen gat in de sneeuw kan pissen'. Hij wilde er mee zeggen dat D66 als coalitiepartij regeringsverantwoordelijkheid draagt en dat de kritiek die De Groot heeft op stand van zaken in de agrarische sector, kritiek is op de rol van zijn eigen partij die onderdeel uitmaakt van de regering.
Jaco Geurts, CDA
Onvoldoende grondgebonden groei
SP'er Frank Futselaar noemde als voorbeeld een motie over volledig grondgebonden veehouderij die hij vorig jaar indiende en niet werd gesteund door D66. Dat kwam ter sprake omdat Roelof Bisschop van de SGP De Groot herinnerde aan zijn opstelling als NZO directeur, voordat hij Tweede Kamerlid werd voor D66. De boosheid van boeren zou voor een groot deel daarop zijn terug te voeren, aangezien De Groot toen voor groei van de melkveehouderij pleitte. "Duurzame groei", was de reactie van De Groot. "Maar dat werd door de politiek onmogelijk gemaakt omdat de groei onvoldoende aan grond werd gekoppeld. D66 heeft 100% grondgebonden groei bepleit." Ook is De Groot van mening dat de zuivelketen zelf heeft nagelaten alleen duurzame groei toe te staan.
De Groot kreeg van coalitiegenoot Carla Dik-Faber (ChristenUnie) het verwijt dat hij niet duidelijk zou zijn over de halvering van de veestapel. Bedoelt hij nu alleen de varkens-en pluimveehouderij, of ook de melkveehouderij"? Jaco Geurts van het CDA constateerde dat De Groot geen idee heeft welke gevolgen zijn pleidooi voor halvering van de veestapel heeft voor de werkgelegenheid.
Kringlooplandbouw papierwerk
De Groot verweerde zich tegen alle kritiek op zijn houding in het Kamerdebat met het gezegde dat je 'een paard wel naar de bron kunt leiden, maar dat je het paard niet kunt dwingen te drinken.' Hij heeft een hele reeks moties ingediend die de omslag naar kringlooplandbouw moeten bevorderen, maar moet constateren dat het vooral papierwerk blijft en onvoldoende wordt uitgevoerd. "De transitie vereist dat je dag na dag daadwerkelijk stappen zet".
Pvda'er William Moorlag wees hem er op dat hij ook een motie van afkeuring kan indienen als D66 zo ontevreden is met de stand van zaken in de agrarische sector en de omslag naar kringlooplandbouw.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10889510/d66-rsquo-er-de-groot-nu-ook-in-de-kamer-gebeten-hond]D66’er De Groot nu ook in de Kamer gebeten hond[/url]