Engie

Aangeboden door Engie

Stap voor stap naar energie-positief produceren

16 September 2020

Ontwikkelingen in de markt nopen de agrarische sector tot innovatie. Milieu- en kwaliteitseisen lijken steeds strenger te worden, het klimaat verandert en kan het niet altijd slimmer, efficiënter en misschien wel beter?

Ook staat er een nieuwe generatie telers op met een geheel eigen visie op ondernemen. Tel daarbij de concurrentie op die eveneens constant in beweging is en de noodzaak om bij te blijven – of liever nog: vooruit te lopen – is helder.

Om een voorsprong te nemen, kiezen veel agrariërs in eerste instantie voor investering in productontwikkeling. Zonder goed product ben je nergens en met een goed product maak je het verschil. Vervolgens is het zaak de kwaliteit van het product zo lang mogelijk te behouden. Mechanisch bewaren is dan het antwoord.

Mechanische bewaring en condensdrogen
ENGIE Refrigeration heeft methodes ontwikkeld voor het duurzaam en buitenluchtonafhankelijk drogen en bewaren van aardappelen en andere akkerbouwproducten: mechanisch koelen. Specifiek voor het bewaren van uien ontwikkelde ENGIE condensdrogen. Een systeem waarbinnen uien tot wel twee keer sneller drogen. Het is een mechanisch bewaarsysteem in een vrijwel geheel gesloten omgeving.  Er komt geen buitenlucht aan te pas, of alleen als de condities goed zijn. De verschillende fasen van het bewaarproces zijn volledig geautomatiseerd. De computer meet voortdurend de temperatuur en de vochtigheidsgraad in de bewaring en stelt de koelcapaciteit en het bewaarprogramma af op de koelvraag.

'Op deze manier creëer je de ideale, stabiele bewaaromgeving. Telers kunnen zo de kwaliteit van het product behouden, fors lagere energiekosten realiseren en alle kansen voor verduurzaming benutten', legt Gert Jan Knippenberg, Business Development Manager bij ENGIE Refrigeration, uit.

En die kansen liggen voor het grijpen. Dat zien ook steeds meer telers: zij innoveren ter verduurzaming van het productieproces. Soms omdat het vanuit wet- en regelgeving noodzakelijk wordt, maar steeds vaker ook vanuit intrinsieke motivatie om een bijdrage te leveren aan het verlagen van de negatieve impact op het milieu én omdat de markt erom vraagt.

Duurzaam bewaren
Door afscheid te nemen van de traditionele bewaarmethoden, kun je als agrarisch ondernemer flinke stappen zetten in verduurzaming en tegelijk kosten besparen. Mechanische bewaring, en dus ook condensdrogen, zijn in meerdere opzichten een duurzame vorm van bewaren:

  1. De installaties draaien op natuurlijke koudemiddelen | De natuurlijke koudemiddelen CO2, ammoniak en propaan hebben een veel lagere impact op het broeikaseffect (GWP-waarde) dan synthetische koudemiddelen. Doordat het duurzame bewaarsysteem van ENGIE draait op deze middelen is het energieverbruik van deze installatie wel 20 tot 40% lager dan dat van
  2. Een installatie met een synthetisch koudemiddel. Wilt u meer weten over de meest recente regelgeving met betrekking tot het synthetische koudemiddel in uw installatie? Vraag dan de Z-Card 'F-Gaswetgeving – Koelen zonder opwarmen' aan.
  3. Gaskachels zijn verleden tijd | Door de buitenlucht buiten te sluiten, binnen optimale bewaarcondities te creëren en restwarmte te gebruiken voor verwarmen en drogen, is ook het gebruik van gaskachels verleden tijd. Dat beperkt de uitstoot van CO2 aanzienlijk én minimaliseert de kosten.
  4. Hoge productkwaliteit, weinig restafval | Door een geleidelijke temperatuurdaling bij het inkoelen, een stabiele temperatuur tijdens de opslag en een constante luchtvochtigheid en CO2-gehalte in de bewaarplaats, blijft de kwaliteit van de producten behouden. Voor aardappelen resulteert dat bijvoorbeeld in minder dan 3% indroging. Daarnaast zijn de aardappelen langer te bewaren, waardoor telers beter kunnen inspelen op de prijsontwikkelingen in de markt en er meer verhandelbaar product overblijft. Oftewel, minder verspilling en restafval.

Kansen
Duurzaam koelen en verwarmen zijn al mooie stappen, maar in het proces liggen zoveel meer kansen die door ze aan elkaar te schakelen nog meer resultaat opleveren dan alle acties afzonderlijk. Zo is het zelfs mogelijk om energiepositief te bewaren.

Energie-positief? Precies. Meer energie overhouden dan verbruiken. Het kan. En het allermooiste: mét behoud van de kwaliteit van de producten.

Energiepositief dus. Hoe?

  1. Wek energie decentraal op, bijvoorbeeld met zonnepanelen – Door te kiezen voor zonnepanelen kunnen telers alle benodigde energie voor de eerder genoemde mechanische koeling zelf opwekken. Zo produceer je al energieneutraal.
  2. Gebruik restwarmte – Energie die vrijkomt, kun je direct in het proces hergebruiken in andere delen van het proces. Een warmtepomp kan deze restwarmte geschikt maken voor bijvoorbeeld het verwarmen van ruimten of schoonmaakwater. Ook dat reduceert het energieverbruik, de energiekosten en de CO2-uitstoot. Door de vrijkomende warmte ook weer te gebruiken, produceer je in feite energie-positief.

Dubbele winst: resumé
Met mechanisch bewaren, kies je voor een verduurzaming van je productieproces mét behoud van kwaliteit van het product. Natuurlijke koudemiddelen zijn energiezuinig, waardoor de stroomrekening gemiddeld een kwart lager uitvalt. Daarnaast is de CO2-uitstoot een stuk geringer. Er zijn zelfs voorbeelden van bedrijven die een energiebesparing realiseerden van veertig procent dankzij natuurlijke koudemiddelen. Het slimme, gesloten systeem zorgt er bovendien voor dat er minder energie (koude) verloren gaat, wat het energieverbruik tot wel 80% kan verlagen dan met traditionele bewaringsmethoden. Door een slim systeem waarbinnen stabiele bewaarcondities te realiseren zijn, blijft de kwaliteit van het product langer behouden. Als je vervolgens ook nog eens de stap zet om energie zelf op te wekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen, en restwarmte te hergebruiken, kom je uiteindelijk positief uit en realiseer je zowel duurzame winst als winst in kwaliteit. 

Voor meer informatie en het aanvragen van kennisdocumenten: www.koudetechniek.nl

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden