Biologisch belangenbehartiger Bionext gaat ervan uit dat de aandacht in een volgend kabinet verschuift van kringlooplandbouw richting biologische landbouw. Dit onder meer door een maatregel om de btw van 9% af te schaffen voor biologisch voedsel.
Door de btw van 9% af te schaffen voor biologisch geproduceerd voedsel wordt het prijsverschil tussen biologisch en gangbaar voedsel kleiner in Nederland. Daarbij moet er een grootschalige reclamecampagne opgezet worden over de betekenis en de waarden van biologische landbouw. "De focus verleggen van kringlooplandbouw naar biologische landbouw sluit beter aan bij de Europese strategie 'Farm to Fork' en Nederland heeft de handen vol aan het maken van een inhaalslag in de biologische sector", aldus de organisatie.
Nederland loopt achter
Het biologische landbouwareaal en de consumptie van biologische producten is in Nederland (in tegenstelling tot andere Europese landen) in 10 jaar tijd nauwelijks gegroeid en schommelt al jaren zo rond de 3% van het totaal, zowel voor areaal als consumptie. De Europese Unie stelt in de recent door de Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans mede-gepresenteerde 'Farm to Fork'-strategie echter het doel dat circa 25% van de voedselconsumptie in het jaar 2030 (over 10 jaar) biologisch moet zijn.
Vermoedelijk groeit de consumptie van biologisch voedsel in Nederland nauwelijks, omdat consumenten niet bereid zijn om er (veel) extra geld voor te betalen. Een andere reden voor de beperkte groei is mogelijk dat onze overheid minder stuurt dan in een land als Denemarken, waar de biologische consumptie veel hoger is, het geval is. Waarschijnlijk is het herkenbare eko-label van de Deense overheid, dat al sinds de jaren '90 van de vorige eeuw in gebruik is, een verklaring voor de voorsprong in biologisch voedsel.
Toekomstige concurrentieverhoudingen
Om de impasse in Nederland te doorbreken, overhandigt Bionext op 9 september (tegelijk met de presentatie van het laatste trendrapport) een 10-puntenplan aan landbouwminister Carola Schouten en leden van de Tweede Kamer. De belangenbehartiger maakt zich overigens geen zorgen over de concurrentieverhouding tussen biologisch en gangbaar als het biologische areaal snel groeit. "Samenwerken is ons uitgangspunt. We willen ons niet op een negatieve manier afzetten tegen gangbaar, maar uitgaan van eigen kracht", aldus directeur Michaël Wilde.
Wilde wijst er tevens op dat (naast de gestelde doelen voor het aandeel biologische consumptie in 2030) in de Europese Unie ook afgesproken is dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest fors minder moet.
Grote meerderheid wil duurzamer
Bionext is ervan overtuigd dat veel boeren bereid zijn om te veranderen als een meerprijs gegarandeerd is. "In Zomergasten werd nog gezegd dat 80% van de boeren bereid is om duurzamer te produceren wanneer hier een verdienmodel tegenover staat. Iedereen heeft baat bij stimulerend beleid van de overheid. De boer omdat zijn inkomen dan gegarandeerd is, de consument omdat het betaalbaar blijft en de natuur, het milieu en klimaat omdat de bescherming beter is."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10888810/bionext-verwacht-opmars-bio-met-btw-maatregel]Bionext verwacht opmars bio met btw-maatregel[/url]
dit is wel het dieptepunt voor agrarische nederland, dat die bionext zo de boel uit speelt met de reguliere boer. Uit alles druipt dat ze zich zelf superieur vinden aan de andere.
De bezitter van de heilige graal, de oplosser voor elk probleem, de hand die de weg wijst.
Wat ze alleen vergeten is dat ze niet verder kijken dan hun bio nieuws lang is.
1. als we allemaal bio gaan is de markt kapot
2. zelfs met een btw korting is het spul nog veel te duur
3. het is niet beter voor de ecologische foodprint
4. Als iedereen bio moet worden zal er hongersnood gaan plaats vinden door de grote ziektedruk die zal ontstaan
5. Bio is niet duurzamer, ze gebruiken ook middelen (koper, propaangas, enz)
succes
Als de mensen die biologisch zo verheerlijken eens 1 dag zouden ruilen met de Poolse medewerkers en ook als slaaf tewerk gesteld zouden worden was er niemand die nog biologisch zou eten.
het is een grote schandaal hoe er met deze mensen word omgegaan.
zou eens op Zenbla aandacht aanbesteed moeten worden, het is gewoon slavernij
Als de mensen die biologisch zo verheerlijken eens 1 dag zouden ruilen met de Poolse medewerkers en ook als slaaf tewerk gesteld zouden worden was er niemand die nog biologisch zou eten.
het is een grote schandaal hoe er met deze mensen word omgegaan.
zou eens op Zenbla aandacht aanbesteed moeten worden, het is gewoon slavernij