Countus

Aangeboden door Countus

Samenwerken met derde behoeft heldere afspraken

16 Juli 2020

Kringlooplandbouw, bedrijfsopvolging of het gebruik van productiemiddelen. Het zijn een aantal mogelijke redenen om een andere samenwerking aan te gaan dan in familiaire kring. Maar waar moet je dan zoal aan denken?

Belangrijke vraag die daarbij altijd gesteld moet worden is: met wie ga je eigenlijk een samenwerking aan? Vaak denk je iemand te kennen, maar toch is dat doorgaans anders dan wanneer je echt met iemand samenwerkt. Wie heeft welke verantwoordelijkheid? Hoe is de verdeling in de winst? Passen de bedrijven bij elkaar, qua grond en wet- en regelgeving?

Aangaan samenwerking met een derde
Wanneer je daadwerkelijk een samenwerking aangaat, dan gaat daar veelal een heel proces aan vooraf. Heel anders dan bij een bedrijfsoverdracht in familiair verband, waar je een persoon al jarenlang van haver tot gort kent, is bij het aangaan van een samenwerking met een derde sprake van een nog prille relatie. Dat kan goed gaan, maar kan ook al vroegtijdig stranden of tot irritaties leiden. Maak dus alles bespreekbaar: welke rol heeft iedereen, wat wordt van een ieder verwacht, hoe wordt alles verdeeld wanneer het toch escaleert? Mondeling afspreken is prima, maar beter is het om dit op papier vast te leggen. Dit kan in het heetst van de strijd een boel narigheid voorkomen.

Voorbeeld samenwerking
In deze film een voorbeeld van een samenwerking die is ontstaan na een terloopse suggestie bij een borrel en uiteindelijk werkelijkheid is geworden. Een bedrijf met de gebouwen, maar zonder opvolger is een samenwerking aangegaan met een bedrijf met opvolger, maar gebouwen die aan vervanging toe waren. Zie hoe beide partijen het tot stand komen van de samenwerking hebben ervaren.

 
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden