De eerste warme periode van dit jaar lijkt achter ons te liggen. Dit geeft ons de mogelijkheid om hierop terug te kijken en ons voor te bereiden op de zomer die nog voor ons ligt. Hoewel de droogte op veel plaatsen veel impact heeft gehad, willen we vooral kijken naar het effect wat dit heeft op de veestapel.
Koeien houden van temperaturen tussen -5°C en 18°C. Bij een temperatuur van 20°C en een luchtvochtigheid van 60 tot 80 procent heeft een koe al last van warmte, ook wel 'hittestress' genoemd. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer glucose de koe nodig heeft voor het afweersysteem. Deze glucose wordt niet gebruikt voor de melkproductie.
Ruwvoer opname
Bij de afbraak van celwanden uit gras- en maiskuil komt veel warme vrij. Een koe gaat daarom instinctief met warm weer minder ruwvoer opnemen. Het gevolg is een lagere melkgift en gehalten. Daarnaast gaat een koe in de overlevingsstand waarbij het vet van de rug verbrand wordt. Een nadelig effect hiervan is een sterke verslechtering van de vruchtbaarheid. Dit verklaart waarom koeien na hittestress minder snel drachtig worden. De gevolgen hiervan zijn een langere tussenkalftijd. De effecten van hittestress zijn daarom nog op zeer lange termijn voelbaar.
Gevolgen
Het afgelopen jaar hebben we verschillende periodes van warmte meegemaakt. We zagen dat de effecten na de eerste periode meevielen. Dit leek zich echter niet te herhalen tijdens de latere periode. De zichtbare gevolgen zoals lagere melkproductie en verminderde vruchtbaarheid kwamen pas enkele weken tot maanden na de periode van extreme hitte. Hieruit kunnen we leren dat we vooraf in moeten grijpen omdat de zichtbare gevolgen zich pas later aandienen.
Rantsoen
Met betrekking tot het rantsoen zijn er een aantal aandachtspunten. Ten eerste is het aan te raden om vaker te voeren in mindere hoeveelheden en een broeiremmer toe te voegen. Hierdoor blijft het product aan het voerhek vers. Daarnaast stimuleert regelmatig aanschuiven de koe om naar het voerhek te komen.
Met betrekken tot de samenstelling van het rantsoen is het belangrijk om een geconcentreerd rantsoen samen te stellen zodat de koe ondanks de lagere opname toch voldoende energie binnenkrijgt om de melkproductie, maar bovenal de conditie in stand te houden. Een bewezen hulpmiddel is daarbij Bergafat. Dit product levert veel energie (3900 VEM) en is zeer geschikt om lage voeropname te compenseren. Hoewel het ook het melkvet stimuleert, is het product vooral bedoelt om de conditie en vruchtbaarheid in stand te houden tijdens een periode van hittestress. Dit voorkomt namelijk dat de koe het vet van de rug gaat verbranden.
Bergafat
Wees de hittestress voor en neem maatregelen voor de volgende periode van warmte intreed. In de praktijk wordt vaak geanticipeerd op het moment dat de productie en conditie tijdens de hittestress onderuit gaan. Voorkomen is echter beter dan genezen. Bergafat is verkrijgbaar bij Berg Fourage en wordt geleverd per volle pallet van 1200 kg of vanaf 2 big bags van 650 kg.