Klimaatadaptatie wordt een steeds belangrijker onderdeel voor de bedrijfsvoering van de akkerbouwer. Dat zeggen sectorspecialisten van de Rabobank. Zij verwachten dat aanhoudende droogte voor het derde jaar op rij grote impact gaat hebben op de akkerbouw.
Het droge voorjaar zorgde al voor een moeilijke start voor de akkerbouwgewassen. Ondanks regionale verschillen was het neerslagtekort tot begin juni 150 tot 180 millimeter. Ook Noord-Frankrijk, België en Noord-Duitsland kampen met droge omstandigheden. De weersverwachting op de lange termijn gaat uit van wederom geringe neerslag. De noodzaak van klimaatadaptatie neemt daardoor toe, zo stelt Rabobank in de nieuwe sectorupdate akkerbouw.
Investeren in bodem
"Je kunt op deze ontwikkelingen met extremere weersomstandigheden anticiperen door maatregelen voor korte en lange termijn te treffen", zegt Gea Bakker, sectorspecialist akkerbouw van Rabobank. "Onder andere door te investeren in een gezonde bodem met voldoende bodemleven, het verhogen van organische stoffen in de bodem, bodemverdichting te reduceren en door strokenteelt toe te passen."
Onder extremer weer valt niet alleen droogte, maar ook periodes met (te) veel neerslag. Zo neemt de jaarlijkse neerslag in Nederland toe. De afgelopen 100 jaar steeg de gemiddelde neerslagsom met 100 millimeter per jaar. Daarbij neemt ook de intensiteit van buien toe. "Omstandigheden die ook veel vragen van de bodem", zegt Bakker. "Aan de ene kant moet er voldoende buffercapaciteit zijn om de neerslag op te nemen, aan de andere kant is het van belang overschotten gecontroleerd af te voeren om erosie te voorkomen."
Gevolgen op saldo bedrijf
De gevolgen van de droogte per bedrijf zijn zeer verschillend en hangen af van het type bedrijf, gewaskeuze, bodemkwaliteit en toegang tot water. Als droogte zorgt voor minder aanbod van een product in de markt vertaalt zich dit vaak in een hogere marktprijs. Akkerbouwers die erin slagen om hun productvolume te laten groeien onder deze moeilijke omstandigheden, realiseren hogere opbrengsten per hectare. Daarmee worden de kosten voor extra inspanningen zoals het beregenen, voldoende gecompenseerd.
Vakmanschap en ondernemerschap worden volgens Rabobank steeds belangrijker. Vakmanschap blijkt uit een afgewogen bouwplan met niet alleen rooigewassen en het kiezen van het juiste oogstmoment, zodat structuurschade beperkt blijft. Bij ondernemerschap speelt het afzetmoment een grote rol in het realiseren van een hoger saldo.
Onderzoek naar klimaatadaptatie
In de sectorupdate akkerbouw geeft Rabobank tips om te investeren in klimaatbestendige landbouw. Momenteel wordt er, onder regie van BO Akkerbouw, ook een grootschalig onderzoek uitgevoerd op dit onderwerp. Binnen de PPS 'Klimaatadaptie Open Teelten' wordt onderzocht hoe akkerbouwers de risico's van een veranderend klimaat tot een minimum kunnen beperken. In de periode 2020-2023 wordt gewerkt aan een combinatie van verbetering van de bodemkwaliteit, teeltmaatregelen, het opheffen van ondergrondverdichting en slimmer en beter beregenen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10887898/droogte-bepalend-voor-saldo-akkerbouwer]‘Droogte bepalend voor saldo akkerbouwer'[/url]