Met het huidige overschot aan fritesaardappelen door de coronacrisis zijn nieuwe bestemmingen meer dan welkom. De Keuringsdienst van Waarde heeft aardappelen gebruikt voor de productie van desinfectiemiddel.
Eén en één is twee, nu de desinfecterende handgels niet zijn aan te slepen en de aardappelsector met enorme overschotten kampt. Toch lijkt van een gat in de markt nog geen sprake. Het proces is ingewikkelder dan gedacht. “Het viel voor de brouwer nog niet mee om van aardappels alcohol te maken, de hele machinerie liep vast waardoor ze tot diep in de nacht bezig waren”, zegt Marijn Frank, presentatrice van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde.
1 miljoen kilo
Aan de uitzending, die aanstaande donderdag om 20.25 uur te zien is op NPO 3, werkt een teler mee die met 1 miljoen kilo fritesaardappelen kampt. Uiteindelijk is het toch gelukt om uit een deel van zijn aardappelen alcohol te verkrijgen en desinfectiespray te maken. Deze zal worden uitgedeeld aan hulpverleners.
Eerder bleek al dat suikerbieten een rol kunnen spelen in de productie van desinfecterende middelen. De alcohol in deze middelen kan uit bio-ethanol komen. Suikerfabrieken spelen daar op in met hun productie van bio-ethanol, wat uit suikerbieten wordt gewonnen. Ook brouwers zijn bezig om onverkoopbaar bier te gebruiken voor de productie van onder meer ontsmettingsmiddel. Daarnaast is veevoer een alternatieve bestemming voor dit bier.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.