Wereldwijd groeit de vraag naar duurzamer geproduceerd voedsel. BASF ziet het als haar verantwoordelijkheid om - met behoud van voldoende rendement voor de telers – een nog duurzamere landbouw binnen een gezonde leefomgeving mogelijk te maken. Samen met tientallen agrarische ondernemers in negen landen werkt BASF binnen het Europese Farm Network aan behoud én herstel van de biodiversiteit, de ontwikkeling van precisielandbouw en bodemgezondheid.
Elk agrarisch bedrijf is uniek door haar omvang, omgeving, grondsoort en de diversiteit aan gewassen. Maar vooral ook door de ondernemer zelf. Bovendien geeft ieder land eigen prioriteiten aan duurzame landbouw, beschermde soorten, bodemgesteldheid en waterbeheer. Binnen het Farm Network werkt BASF daarom lokaal en nationaal samen met agrarische ondernemers. “Samen ontwikkelen we op het praktijklandbouwbedrijf maatregelen die relevant en zinvol zijn voor boeren in het betreffende gebied. Door de combinatie van al die samenwerkingen op nationaal niveau, willen we duurzaamheid uiteindelijk op wereldschaal tot leven brengen”, aldus Eric Kiers, manager sustainability bij BASF Agricultural Solutions Nederland.
Nederland doet het al goed
Overigens doen we het volgens Kiers in Nederland al best wel goed wat betreft duurzaamheid. Zeker als de milieubelasting afgezet tegen de opbrengst (kg/ha). De input van middelen zoals (kunst)mest, water en gewasbescherming is per kg gewasopbrengst laag vanwege de hoge opbrengsten die Nederlandse boeren realiseren. Per m2 grondoppervlak is de inzet echter hoog. “Dus we kunnen daar nog slagen maken”, vindt Kiers. Hij is ervan overtuigd dat de intensieve moderne landbouw heel goed samengaat met het bevorderen van de biodiversiteit. Het stimuleren van biodiversiteit betekent niet dat de intensieve landbouw losgelaten hoeft te worden. “Als je maar de juiste maatregelen neemt. BASF beschikt over langdurige monitoringsdata op het boerenbedrijf. Daaruit blijkt dat investeringen in biodiversiteit bevorderende maatregelen heel goed samengaan met een intensieve teelt”, aldus Kiers.
Meer dan alleen bloemenranden
De deelnemende akkerbouwbedrijven binnen het Europese Farm Network werken al een aantal jaren met akkerranden, struweel en het ophangen van bijvoorbeeld nestkastjes. Daar is nu ook het thema ‘een vruchtbare bodem’ aan toegevoegd. “Wij zoeken antwoorden op vragen als: wanneer is een bodem vruchtbaar? En hoe kun je dat meten? Maar we denken we na over precisielandbouw en Carbon Farming. Hoe we CO2 duurzaam kunnen vastleggen in de bodem of in gewassen. Wat werkt wel, wat werkt niet.”
Met deze nieuwe kennis en ervaring van de deelnemers aan het Farm Network wil BASF andere boeren in de omgeving inzicht geven hoe ze duurzame maatregelen op hun bedrijf kunnen nemen, opbrengst en financiële resultaten kunnen verhogen en tegelijkertijd de biodiversiteit, water, bodem en andere kostbare hulpbronnen kunnen beschermen en behouden.
Kennis ontwikkelen
Niemand heeft meer kennis van zijn grond en omgeving dan de boer zelf. Daarom is de rol van de agrarische ondernemer heel waardevol in het zoeken naar mogelijkheden en oplossingen. Op de praktijkbedrijven onderzoekt BASF samen met de ondernemer het effect van uiteenlopende teelt- en bedrijfsmaatregelen. Kennispartners zoals Wageningen Universiteit, De Vlinderstichting, Collectief de Hoeksche Waard, Deltaplan Biodiversiteitsherstel en Delphy ondersteunen hierbij door bijvoorbeeld genomen maatregelen te monitoren of door kennis te delen. Maar ook wordt samengewerkt met NGO’s zoals Stichting Natuur en Milieu, want het is belangrijk om samen op te trekken.
Praktijkbedrijf Jan Reinier de Jong
In Nederland werkt BASF samen met akkerbouwer Jan Reinier de Jong in Odoorn. Hij heeft een bedrijf van 100 ha en teelt suikerbieten, zetmeelaardappelen, brouwgerst en pootaardappelen. Daarnaast doet hij aan agrarisch natuurbeheer in de vorm van akkervogelvelden, akkerranden voor de knoflookpad en akkerranden met bloemen voor insecten zoals bijen en vlinders.
Naast aandacht voor de biodiversiteit is er ook volop geïnvesteerd in opwekking van duurzame energie. In 2019 ontving De Jong tijdens het Duurzaam Drenthe Event de publieksprijs voor het meest duurzame bedrijf van Drenthe. De Jong is actief op zoek naar mogelijkheden van precisielandbouw. Zo werkt hij sinds 2018 samen in het project MAXSUS. Het doel van MAXSUS is de voorspelbaarheid van de oogst te vergroten en de gewasgroei plaats-specifiek te stimuleren naar een binnen het perceel homogene en hogere opbrengst.
Dit seizoen gaat De Jong ook aan de slag met een Closed Transfer System (de easyconnect van BASF). Dit is een gesloten vulsysteem waarmee de spuitmachine wordt gevuld.
Het resultaat voor de akkerbouw
Uiteindelijk is het doel van BASF om de duurzaamheid op de Europese akkerbouwbedrijven te stimuleren. Meer biodiversiteit op het bedrijf maakt de ondernemers bijvoorbeeld minder afhankelijk van insecticide omdat er meer natuurlijke vijanden op het bedrijf aanwezig zijn. Daarnaast zal de akkerbouwer zijn teelten optimaliseren door meer aandacht te hebben voor bodemvruchtbaarheid, optimale bemesting, de inzet van waarschuwingssystemen, meer precisietoepassingen van (kunst)mest en gewasbescherming.
Dat levert niet alleen een positieve bijdrage aan biodiversiteit, het bespaart ook kosten. “Maar zeker zo belangrijk: de ondernemer heeft een antwoord op de vragen die vanuit de samenleving, politiek en retail op hem afkomen. Hij kan laten zien hoe hij het doet, waarom hij het doet en met welk resultaat. Dat is een belangrijke basis voor de continuïteit van zijn bedrijf”, aldus Kiers.
Bekijk de animatie over de visie van BASF op biodiversiteit