Er komt minder akkerbouwgrond beschikbaar voor de teelt van plantaardige gewassen, om zo de emissies in de veehouderij te compenseren. Dat is een conclusie uit het klimaatplan die minister Schouten (Landbouw, Natuur en Visserij) 17 april aan de Kamer heeft gestuurd. BO Akkerbouw is kritisch en plaatst de nodige kanttekeningen.
In opdracht van het ministerie van LNV heeft de Wageningen Universiteit diverse scenariostudies uitgevoerd voor de Nederlandse agrarische sector in het jaar 2050. BO Akkerbouw is kritisch op de uitwerking hiervan, omdat de akkerbouw eronder lijdt, zo denkt het.
100.000 hectare minder
In 2017 bedroeg het areaal akkerbouwgrond 600.000 hectare, zo becijfert de studie. Voor 2050 wordt een oppervlakte van ruim 500.000 hectare geraamd. In het meest 'negatieve' scenario is dat 200.000 hectare, wanneer vooral op natuur wordt ingezet. Het areaal bos bedraagt in dit scenario 400.000 hectare, wat vooral van het areaal grasland ten koste gaat.
De conceptstudies ondermijnen de mogelijkheden voor kringlooplandbouw, omdat bijvoorbeeld nog steeds een groot deel van het veevoer geïmporteerd gaat worden, en niet binnen Nederland geproduceerd. BO Akkerbouw ziet juist graag meer ruimte voor de zogenoemde eiwittransitie. Ook wordt samenwerken tussen melkveehouders en akkerbouwers in de scenario’s lastiger, omdat grasland niet langer als bouwland gebruikt kan worden. Dat brengt de sector in de knel, zo concludeert het.
Opbrengststijging
De Wageningen-onderzoekers houden in hun rapport rekening met een opbrengststijging van 30% voor akkerbouwgewassen in 2050. Tegelijkertijd worden lagere fosfaatgebruiksnormen voorgesteld, waardoor de grond juist wordt uitgeput, zo denkt de BO. "Iedere akkerbouwer weet dat dit leidt tot uitputting."
De plantaardige productie moet in de plannen krimpen om bosaanplant op bouwland mogelijk te maken. Dit is nodig om de emissies uit de veehouderij te compenseren. BO Akkerbouw twijfelt aan deze stelling en is naar eigen zeggen teleurgesteld in het ministerie van LNV. Er wordt in het rapport slechts beperkt aandacht gegeven aan de productie van plantaardig eiwit en andere voedingstrends. Ook wordt het opwekken van duurzame energie niet meegenomen.
Beste gronden goed gebruiken
Vicevoorzitter Jaap van Wenum laat in een persbericht weten dat de praktijk anders in elkaar steekt. Het akkerbouwareaal is juist groeiende en breidt uit. Hij benadrukt dat het belangrijk is om Europa-breed naar klimaatneutraliteit te streven. "Het is belangrijk om de meest vruchtbare gronden in te zetten voor de voedselproductie. Moeilijk beteelbare gronden in Europa kun je beter inzetten voor bosaanplant."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10886798/klimaatstudie-akkerbouw-wijkt-voor-veehouderij]Klimaatstudie: Akkerbouw wijkt voor veehouderij[/url]