Volgens Agractie initiatiefnemer Bart Kemp gaat het kabinet aanstaande woensdag 1 april weer in gesprek met het Landbouwcollectief. Hij doet een oproep aan minister Carola Schouten van LNV om daadkracht te tonen en ‘niet langer mee te doen aan politiek gekonkel’.
Wat Kemp en Agractie betreft is dit overleg het laatste overleg waar het Landbouwcollectief aan deelneemt. Kemp refereert in een op social media gedeelde verklaring aan de datum van 3 oktober, inmiddels al een half jaar geleden, toen hij op het Malieveld podium in Den Haag oog in oog stond met de minister.
“Laat zien dat je minister van Landbouw bent, een boerendochter en geen meeloper in het politieke gekonkel. Zeker nu, in de corona crisis, kan geld van burgers beter besteed worden dan aan nutteloze uitkoop van boerderijen, wat tot minder voedsel leidt.”
Stikstofprobleem relatief
Aanleiding voor het overleg op 1 april is de publicatie van de Spoedwet aanpak stikstof in de Staatscourant. Uit deze wettekst blijkt dat overheden de mogelijkheid hebben gekregen om stikstofruimte die de veehouderij realiseert met zogenaamde bronmaatregelen, over te hevelen via een zogenaamde stikstofregistratiebank naar ontwikkeling van woningbouw en infrastructuur. Waarbij tegelijkertijd ook de natuur wordt beschermd, dankzij de winst van ammoniakreducerende maatregelen uit de veehouderij.
Met deze oplossing heeft het Landbouwcollectief nooit ingestemd. Kemp verwijst naar de oplossingen die het Landbouwcollectief zelf heeft voorgesteld waarmee Nederland volgens het Landbouwcollectief verder kan en die weinig kosten.
Interview NPO radio2
Maar in een radio interview op NPO 2 afgelopen weekend houdt minister Schouten onverminderd druk op de veehouderij. Weliswaar is er tijdelijk een veel minder groot stikstofprobleem vanwege het wegvallen van de stikstofuitstoot door verkeer en vliegtuigen, maar de veehouderij heeft nog steeds een ammoniakprobleem, zegt Schouten in dit radio interview.
Ook geeft ze in dit interview antwoord op de vraag of het kabinet wel geld genoeg heeft voor de warme sanering van de veehouderij, nu de financiële huishouding van de overheid door de coronacrisis zwaar onder druk staat. Schouten: “Er is gereserveerd voor de reeds in gang gezette subsidieregeling sanering varkenshouderij en breder.” Ze benadrukt dat elke probleem in het licht van de coronacrisis relatief is geworden, ook het stikstofprobleem. De volksgezondheid staat voorop.
Aantal dieren al fors minder
Kemp wijst de minister in de brief van Agractie naar aanleiding van het 1 april overleg er op dat het aantal dieren de laatste jaren fors is verminderd. “Het Landbouwcollectief wil alles doen om de veehouderij uitstoot van ammoniak te verlagen, waar mogelijk en betaalbaar, ook al betreft het een door de overheid gecreëerd stikstofprobleem.”
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10886465/1-april-overleg-kabinet-en-landbouwcollectief]1 april overleg kabinet en Landbouwcollectief [/url]