Limagrain

Aangeboden door Limagrain

'Krachtvoerkosten drukken lukt met veldbonen goed'

25 Maart 2020

Achter het melkveebedrijf van Corné Zijlmans staan de TUNDRA winterveldbonen er op 10 februari mooi op. Hij teelt ze voor het derde jaar op rij en dat is een weloverwogen keuze. ‘Mijn doel is om de krachtvoerkosten zoveel mogelijk te drukken zonder melk in te leveren. Dat kan met de veldbonen heel goed uit.’

Corné baseert deze strategie op harde cijfers. In een Excel-bestand heeft hij alle teeltkosten nauwkeurig in beeld gebracht, inclusief een vergoeding voor arbeid. "Bij teeltseizoen 2019 kwam ik met ruim 7 ton bonen uit op een kostprijs van 26 à 27 cent per kilo drogestof. Ik streep het krachtvoer er 1-op-1 tegen weg terwijl de productie en gezondheid van de koeien gelijk blijft. Kostentechnisch kan het dus heel goed uit."

Voordelen in bouwplan en arbeid
Na 2 teelten heeft Corné nog meer voordelen ervaren. "De bonen zijn heel goed voor de grond. Na de oogst in augustus heb je een goede bodemstructuur en kan ik mooi op tijd grasland inzaaien. Dat gras gaat erg goed op de bonenstoppel die veel stikstof nalevert. Het bonenstro laat ik persen en is een luchtig strooisel dat ik gebruik in plaats van tarwestro. De inzaai (november) en oogst (augustus) van de bonen passen qua arbeid ook perfect in het plaatje."

Plakkerige bonenpap
De gemalen veldbonen gaan in een rijkuil. "Het zit mooi vast, er komt geen broei in en het voeren gaat heel makkelijk zo. Ik laad ze ’s avonds in de voermengwagen samen met wat water. Je krijgt dan een plakkerige pap, die heel mooi aan het gras blijft plakken dat ik ’s ochtends laad. De opname en benutting van het voer is hierdoor ook erg goed."

De TUNDRA winterveldbonen hebben dus hun plaats in het bouwplan verworven. "Het liefst zou ik geen 4,5 maar 10 hectare veldbonen zaaien, zodat ik ze jaarrond kan voeren. Dat gaat helaas niet in de huidige derogatie."

De gemalen winterveldbonen bevatten 294 gram ruw eiwit en 373 gram zetmeel. ‘Ik kan er mooi mee sturen omdat er zowel eiwit als zetmeel in zit. Ik voer momenteel 70% gras, 25% mais, 5% bonenmeel + MKS en 100 kilo soja/raap.’
Corné melkt in de Overdiepse Polder, Sprang-Capelle (NB) 110 melkkoeien. Hij heeft regelmatig contact met Antoon Verhoeven van Limagrain over zijn ruwvoerteelt en vervoedering.
Het bonenstro bevalt erg goed als strooisel. Het droge stro is met het persen gesneden. ‘Door de holle structuur van de stengels droogt dit product snel op en breekt het wat waardoor het niet echt grof blijft.’
Bewaren en voeren van de gemalen bonen bevalt erg goed. ‘Er komt geen broei in, en samen met wat water plakt het bonenmeel heel goed aan het ruwvoer in de mengwagen.’
1 november 2019 liet Corné de winterveldbonen zaaien, dit keer volvelds. ‘Dit wil ik eens proberen om het veld sneller dicht te hebben voor de onkruidonderdrukking.’ Op 10 februari is de stand prima. 

Benieuwd of veldbonen ook op jouw bedrijf passen?
Je kunt nu nog zomerveldbonen zaaien. Bekijk de aanbevolen rassen. Alles over de teelt, oogst, opslag en vervoedering van veldbonen lees je in de whitepaper van Limagrain die hier te downloaden is.

Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden