Zolang er geen vaccin tegen COVID-19 beschikbaar is, lijkt het dierenartsen moeilijk om dit virus volledig uit te bannen met andere bestrijdingsmaatregelen. Zij baseren zich hierbij onder meer op kennis van en ervaring met de bestrijding van verschillende dierziekten, met en zonder toepassing van vaccinatie.
In afwachting van een vaccin is het zo voorzichtig mogelijk opbouwen van groepsimmuniteit volgens de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) waarschijnlijk het beste scenario. Als voldoende mensen de ziekte hebben doorgemaakt en hiervan genezen zijn, biedt de ontstane immuniteit binnen de bevolking mogelijk bescherming tegen nieuwe uitbraken van COVID-19, aldus de beroepsorganisatie voor dierenartsen in een verklaring.
Beste scenario
Om te voorkómen dat dit ongecontroleerd gebeurt, lijken de genomen maatregelen zinvol en proportioneel. Een totale ‘lockdown’ daarentegen zou op dit moment, los van de grote maatschappelijke gevolgen, het opbouwen van groepsimmuniteit aanzienlijk vertragen. Met het uiteindelijk vrijgeven van het maatschappelijk verkeer zou het virus dan weer vrij spel hebben en opnieuw gevreesde uitbraken kunnen veroorzaken.
De KNMvD verklaart daarom achter de maatregelen van de regering te staan in de strijd tegen het coronavirus. Het wetenschappelijk onderbouwde beleid om gedoseerd de groepsimmuniteit op te bouwen, gecombineerd met het beschermen van ouderen en kwetsbaren, lijkt gegeven de situatie het beste scenario.
PVV en FvD willen ‘lockdown’
De verklaring werd gepubliceerd voordat de Tweede Kamer debatteerde over de bestrijding van het coronavirus en de economische gevolgen. Daarin legden de oppositiewoordvoerders Geert Wilders (PVV) en Thierry Baudet (FvD) het kabinet het vuur aan de schenen vanwege de afwijkende bestrijdingsstrategie in vergelijking met veel andere Europese landen.
Het kabinet blijft achter de gekozen strategie staan die het Outbreak Management Team en het RIVM adviseren. Premier Mark Rutte geeft ook aan dat, op basis van nieuwe cijfers over de belasting van Intensive Care-afdelingen in ziekenhuizen, kan worden besloten tot verdere aanscherping van de coronabestrijdingsmaatregelen. PVV en FvD willen onmiddellijk een ‘lockdown’.
Algemeen zoönose risico
In het Tweede Kamerdebat maakte Esther Ouwehand van de PvdD voortdurend van de gelegenheid gebruik om te wijzen op de risico’s dat dierziekten op mensen overspringen, met name in dichtbevolkte gebieden waar ook veel vee is zoals Nederland. Ze bepleit een fokverbod in de varkenshouderij, maar kreeg van diverse partijen te horen dat er op andere momenten over het risico van zoönosen is gedebatteerd en in de toekomst zal worden gedebatteerd. Onder meer het CDA en de VVD benadrukten dat de coronacrisis duidelijk maakt hoe belangrijk de agrarische sector is voor de voedselvoorziening in binnen- en buitenland.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10886269/dierenartsen-mengen-zich-in-coronadebat] Dierenartsen mengen zich in coronadebat[/url]
Lekker zeiken op Ouwehand mensen. Leggen jullie écht die link niet? Dat deze zoönose (want dat is het idd) voorkomen had kunnen worden als mens en dier niet zo dicht op elkaar had moeten leven? Of snappen jullie het wel maar is het gewoon ogen sluiten en 'links is kut'?? Je kunt zeggen ja we hebben momenteel belangrijkere zaken te bespreken, maar hoeveel meer aanleiding heb je nodig als de halve wereld stilligt als gevolg van hoe we de dingen nu doen met dieren. Het is trouwems niet alleen vee en boeren waar dit over gaat. We hebben wildlife gedwongen dichter op ons te leven (eigenlijk zijn wij dichter op hen gaan leven maar dat terzijde). Dit zijn de gevolgen daarvan en dit gaat nog veel vaker gebeuren als we geen maatregelen nemen en mensen als Ouwehand met z'n allen weglachen.
Voor zover we nu kunnen inschatten hebben we hier wel te maken met een Zoönose. Met oorsprong in de vleermuizenpopulatie. Afgezien daarvan is de inbreng van Ouwehand uiteraard schandalig partijpolitiek spelletje.