Shutterstock

Nieuws Tweede Kamer

Alles op alles tegen faillissementen

19 Maart 2020 - Erik Colenbrander

Het kabinet heeft een ‘absolute inspanningsverplichting’ dat geen enkel bedrijf, als gevolg van de coronacrisis, failliet gaat. Die toezegging deed minister Eric Wiebes tijdens het coronadebat woensdag in de Tweede Kamer op vragen van Geert Wilders. De PVV-leider verwees naar uitspraken van Duitse en Franse bewindspersonen.

Een garantie wil Wiebes echter niet geven, zoals volgens Wilders in Frankrijk en Duitsland wel zou zijn gebeurd. Ook heeft de minister van Economische Zaken & Klimaat geen wettelijke middelen om perverse economische praktijken als gevolg van de coronacrisis tegen te gaan. Dat blijkt het geval. Bijvoorbeeld bedrijven die mondkapjes voor een prijs van €8 aanbieden terwijl ze normaal maar €1 kosten, of verhuurders die tegen huuders zeggen dat ze huurverlaging kunnen vergeten, omdat personeel door de overheid wordt doorbetaald. 

Zuivelonderhandelingen
Wiebes doet nadrukkelijk een morele oproep. Specifiek noemde hij de zuivelsector: "Ik ga er vanuit dat de retail vanwege het zuiveloverschot dat dreigt te ontstaan niet nu het gesprek aangaat over de contracten.”  Hij benadrukt dat het dinsdag gepubliceerde pakket van steunmaatregelen voor ondernemers voortdurend zal moeten worden aangepast en verbeterd, omdat het in uitzonderlijke omstandigheden in zeer korte tijd is uitgewerkt of nog moet worden uitgewerkt. “We kijken dagelijks op sectordashboards om te kunnen bijsturen.”

Flexcontracten
De regeling werktijdverkorting, die voorziet in het doorbetalen van 90% van het loon als ondernemingen getroffen zijn/worden door de coronacrisis, geldt ook voor werknemers met een flexcontract of een nulurencontract. Zzp’ers kunnen een inkomstenaanvulling krijgen tot het sociaal minimum dat ook aan langdurig werkelozen in de bijstand wordt uitgekeerd, in ieder geval voor 3 maanden. Dit hoeft niet te worden terugbetaald.

Noodfonds ministerie LNV
Volgens belangengroepering Agractie heeft het ministerie van LNV een speciaal ‘Team uitwerking noodfonds LNV’ gestart, waarin diverse traditionele agrarische belangenorganisaties en nieuwe groepen zoals Agractie participeren. In dit overlegplatform gaat het over het opzetten van een coronacrisis-noodfonds, betere kredietverlening en volledige compensatie van geleden schade. Want de coronacrisis valt niet onder het begrip ‘ondernemersriscio’, benadrukt Agractie in een bericht  op social media.

Boekhouding goed bijhouden
LTO Nederland omschrijft de coronacrisis als een regelrechte ramp. Deze belangenorganisatie adviseert ondernemers in de land- en tuinbouw die getroffen zijn of worden door de coronacrisis omzetverliezen goed in kaart te brengen. "Blijf de administratie nauwkeurig bijhouden, bewaar afschriften van extra gemaakte kosten en maak foto’s van bewijslast met datum en omschrijving."

LTO meldt ook dat er uitstel komt voor de heffing energiebelasting en opslag duurzame energie (ODE). Deze maatregel moet in tegenstelling tot verschillende andere maatregelen, nog in werking worden gesteld.

Veelgestelde vragen door werkgevers over steunmaatregelen

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden